Provozuje:
Juris Real Estate

Hradec Králové má dohodu o stadionu.

K odehrání sobotního ligového zápasu tak zbývá ještě kolaudace.

Hradec Králové má dohodu o stadionu.

autor. JURIS REAL, ČTK

K odehrání sobotního ligového zápasu tak zbývá ještě kolaudace.

Hradečtí zastupitelé včera schválili dohodu mezi městem a stavebním konsorciem o převzetí a užívání části stavby přestavěného fotbalového stadionu. Pro dohodu hlasovalo 25 z 28 přítomných zastupitelů, řekl včera ČTK mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Jde o významný krok k tomu, aby se mohl 5. srpna na stadionu odehrát první domácí soutěžní zápas FC Hradec Králové. Zbývá ještě kolaudace tzv. fotbalové části arény, kterou by mohl mít zhotovitel do konce pracovního týdne. "V minulém týdnu předložilo město zhotoviteli návrh dohody, díky které by bylo možné odehrát fotbalové utkání 5. srpna v nové aréně. Podmínky dohody město intenzivně komunikovalo se zhotovitelem, její finální podobu včera schválili také hradečtí zastupitelé," sdělil Vinklář.

V následujících dnech by tak město mělo převzít část stavby, která umožní odehrání fotbalových zápasů. "Jednou z nezbytně nutných podmínek je dílčí kolaudace stavby, kterou by zhotovitel mohl mít k dispozici 2. či 3. srpna," uvedl Vinklář. Stavba arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021, podle platné smlouvy měla být hotová k 30. červnu. Tento termín stavbaři nesplnili.

V čele stavebního konsorcia stojí stavební firma Strabag. Smlouva o dílo, kterou město uzavřelo se zhotovitelem stavby, předpokládá převzetí stadionu jako celku. Podle primátorky Pavlíny Springerové (HDK), ale vzhledem k současnému stavu stavby nelze dílo kompletně převzít a tudíž by nebylo možné odehrát první zápas doma. "Museli jsme proto přijít s alternativním návrhem, kdy připustíme převzetí pouze části stadionu a ke stávající smlouvě o dílo tak uzavřeme dohodu o podmínkách převzetí a užívání části díla. Dohoda především stanoví, za jakých podmínek a za co bude nadále, i ve vztahu k převzaté části, odpovídat zhotovitel," informovala Springerová.

Schválená dohoda umožní na stadionu odehrát nejen první domácí ligový zápas 5. srpna, ale i celou podzimní část Fortuna ligy. "Dohoda předpokládá, že město převezme jen takovou část stavby, která bude stavebně dokončena, bude pro ni vydán kolaudační souhlas nebo jiné příslušné povolení a nebude mít vady, které by bránily jejímu užívání, zejména pak odehrání fotbalových zápasů, a která bude pro fotbalová utkání certifikována ze strany FAČR," oznámil náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09). Zhotovitel podle něj předpokládá, že 2. srpna by mohl disponovat dílčí kolaudací stavby. Ta by za podmínek ve schválené dohodě umožnila odehrání fotbalového utkání 5. srpna na dokončovaném stadionu v Hradci Králové. "Díky této dohodě jsme výrazně blíž tomu, že se v sobotu fotbal odehraje na domácí půdě. Finální rozhodnutí by podle správce stavby mělo padnout ve středu, nejpozději ve čtvrtek. Musíme také stále počítat s tím, že stavba bude ke dni převzetí nejspíš vykazovat mnoho vad a nedodělků, jejichž odstraňování bude trvat ještě několik měsíců," uzavřel Řádek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Festival Hrabalovo Kersko letošní rok láká na Radůzu i otevření spisov. chaty.

Na letošní akci Hrabalovo Kersko se lidem vedle tradičního kulturního programu otevře zrekonstruovaná Hrabalova chata. Více»

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Více»

Zápasy Winter Hockey Games se mají odehrát v prosinci na Letné.

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v Praze na Letenské pláni. Více»

Dle vinařů škody na vinohradech v tuzemsku přesáhly dvě miliardy korun.

Škody na vinicích v České republice po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách, kde jsou čtyři procenta registrovaných vinic v ČR, škody dosahují 95 procent. Více»

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Všechny články a aktuality »»