Provozuje:
Juris Real Estate

I letos se na všechny studenty s ubytováním na vysokoškolských kolejí nedostalo.

I z tohoto důvodu se v dnešním tématu, které bylo zajímavě nastíněno v článku Petry Pištulkové, otištěném dne 13. 11. 2011 na str. 28 regionální přílohy HN, zamyslíme nad základními úskalími, jež provází „študáky“ při ubytování v tzv. privátech.

I letos se na všechny studenty s ubytováním na vysokoškolských kolejí nedostalo.

I z tohoto důvodu se v dnešním tématu, které bylo zajímavě nastíněno v článku Petry Pištulkové, otištěném dne 13. 11. 2011 na str. 28 regionální přílohy Hospodářských novin, společně zamyslíme nad základními úskalími, jež provází „študáky“ při ubytování v tzv. privátech. Tuto aktualitu přitom při svých vzpomínkách věnujeme všem kolegům, kteří studují na veřejných a státních vysokých školách a univerzitách v České republice.

autor. JURIS REAL

Studenty? Majitelé bytů váhají.

Proti poškození bytu se majitel může chránit fotografiemi.

Studentům nahrává, že je dnes o velké byty zájem.

Poptávka vysokoškoláků po pronájmech v Praze vrcholí, někteří majitelé je ale ve svém bytě nechtějí. „Zhruba ve třiceti až čtyřiceti procentech se nám stává, že si klient nepřeje pronajímat byt studentům,“ sdělil Lukáš Kos ze společnosti Next reality. Důvodem mohou být špatné zkušenosti z minulosti, zvýšené riziko poškození nemovitosti, zařízení nebo spotřebičů. „Osobně jsem problém nikdy neměla, ať nás hledalo více studentů celý byt, nebo pouze já samostatný pokoj. Problém s odmítnutím mají spíše studenti cizinci. Například bývalý spolubydlící, Uzbek, který mluví česky, se s odmítnutím majitele setkal několikrát,“ sdělila studentka Petra Novotná. Podle Ondřeje Velemínského z Kova reality studenti pronájmy poměrně rychle mění a občas s nimi bývají problémy při vyúčtování poplatků. Zpravidla mají totiž vyšší spotřebu energie a vody než klasická rodina. S tím by měl podle Velemínského majitel bytu počítat a dopředu nastavit vyšší poplatky. Proti poškození bytu a jeho zařízení se může nájemce chránit i pořízením fotografií před jeho předáním nájemníkovi. „Není to sice úplně časté, ale z mé strany bych to tak udělal,“ řekl Lukáš Kos. Zároveň ale dodal, že majitel musí vždy počítat s určitou mírou opotřebení, ze strany nájemníka však nesmí dojít k zásadnímu poničení bytu. Studentským pronájmům nahrává podle Zdeňka Pavlíka ze společnosti Centrum pronájmů i to, že dnes již není tolik rodin, které by hledaly velký byt. „Pokud chce majitel takový byt pronajmout v co nejkratší době, nemá ani jinou možnost než studenty,“ řekl. I když si někteří majitelé nepřejí, aby byl jejich byt pronajatý studentům, jsou i tací, kteří nájemníky z řad vysokoškoláků vyhledávají. A studenti v Praze nájem bytu preferují buď z důvodu, že kolej nedostanou, nebo na ní nechtějí bydlet. „Dávám přednost většímu soukromí v podobě samostatného pokoje, a vůbec většímu pohodlí, kterého bych na koleji těžko dosáhla. Na druhou stranu, i v případě bydlení v pronájmu vyhledávám spolubydlení s dalšími studenty či mladými lidmi,“ řekla Petra Novotná. Koleje jsou často vybydlené a šance, že by v nich student sehnal samostatný pokoj, jsou mizivé. I když Martin Pajer z Kolejí a menz Univerzity Karlovy sdělil, že v posledních letech registruje spíše návrat studentů z privátu. Některé koleje Karlovy univerzity ještě nejsou zcela obsazené. Studentský byt ale musí splňovat jistá specifika, základní podmínkou jsou podle Velemínského neprůchozí pokoje, a to ideálně tři. „Studentům se rozhodně víc pronajímají starší byty, nikoli ty po rekonstrukci,“ řekl. Pokud je byt vybavený, je o něj podle Lukáše Kosa ze strany studentů větší zájem, a je tudíž rychleji pronajmutelný.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»