Provozuje:
Juris Real Estate

JURIS REAL na výkup komerčních prostor nezapomněl.

I nadále se mu věnujeme!

JURIS REAL na výkup komerčních prostor nezapomněl.

I nadále se mu věnujeme!

autor. JURIS REAL

Česko má nákupních ploch více než dost.

Česko na špici. Má nejvíce maloobchodních ploch na tisíc obyvatel ze sedmi zemí v regionu a nejvyšší nájmy v nákupních centrech. I to jsou závěry studie.

Ze sedmi zemí střední a jihovýchodní Evropy má Česká republika nejvíce maloobchodních ploch v moderních nákupních centrech na jeden tisíc obyvatel, konkrétně 231 metrů čtverečních. Uvádí to studie CEE&SEE realitně-poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL), která mapuje maloobchodní trhy v Česku, Chorvatsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Srbsku a na Slovensku. Ze zjištění HN navíc vyplývá, že při srovnání 22 evropských zemí se hustotou maloobchodních ploch Česko umístilo v polovině žebříčku, přičemž v přepočtu na obyvatele jich má naše země více než například Belgie a Německo.

Center je dost, stále se však staví.

"I když Česká republika a Praha jsou dostatečně pokryty maloobchodními plochami a představují jeden z nejvyspělejších trhů z hlediska nabídky v celém regionu, ve velkých městech je ve výstavbě přes 166 tisíc metrů čtverečních a jejich dokončení je plánováno do roku 2013," uvedla Beatrice Moutonová, vedoucí oddělení maloobchodu pro oblast střední a jihovýchodní Evropy ve společnosti JLL. V současné době výstavba nových nákupních center stagnuje. To je dané nejen krizí, ale i saturací trhu. Developeři se zaměřují v největších tuzemských městech v Praze, Brně a Ostravě zejména na rozšíření již zavedených nákupních center v Česku na přístavby. To je i případ nákupních center Černý Most v Praze nebo Futurum v Hradci Králové. Naopak příští rok na jaře se má v Ostravě otevřít zbrusu nové Forum Nová Karolína. "Hlavní trhy saturují a developeři se proto začínají zaměřovat na středně velká a menší města (40 tisíc až 80 tisíc obyvatel, pozn. red.)," uvádí dále studie. Příkladem je nákupní centrum Breda&Weinstein v Opavě. Investoři využívají také rekonstrukcí starších budov na obchodní domy, jako je budova Diamant na Václavském náměstí v Praze.

V Česku jsou i nejvyšší nájmy.

Praha, konkrétně ulice Na Příkopě a Václavské náměstí, je nejatraktivnější lokalitou pro vlajkové obchody maloobchodních značek, které se chtějí na českém trhu zviditelnit. Mezi mezinárodní značky, které letos vstoupily na český trh, patří Desigual, Foot Locker, Dolce&Gabbana a luxusní italský prodejce spodního prádla La Perla. Praha má ostatně ze sedmi sledovaných zemí i nejpočetnější zastoupení luxusních značek, ty upřednostňují Pařížskou ulici. "Rakouští a němečtí obchodníci mají tendenci být více přítomni v Česku, na Slovensku a v Maďarsku doplňuje Moutonová. Je zajímavé, že Polsko a Rumunsko mají širší sortiment mezinárodních a národních obchodníků, zatímco menší země včetně Česka závisí na mezinárodních prodejcích.V České republice jsou také v rámci regionů střední a jihovýchodní Evropy nejvyšší nájmy za maloobchodní prostory, které vycházejí u stometrového obchodu v nákupním centru na 95 eur za m2 a měsíc, v přepočtu necelých 2 500 korun. Naopak nejnižší srovnatelné nájmy jsou v Chorvatsku, kde za stejných podmínek obchodníci zaplatí 40 eur za m2 a měsíc. Výsledky průzkumu studie Retail Barometr across CEE&SEE vycházejí z internetového dotazníku mezi klíčovými maloobchodníky, developery a pronajímateli působícími v několika zemích (Marečková, M. Česko má nákupních ploch více než dost. Hospodářské noviny - příloha Business Class, dne 16. 11. 2011, s. 16).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»