Provozuje:
Juris Real Estate

Jak má vypadat ideální realitní makléř ?

Dne 14. 6. 2011 jsme se v deníku Právo v příloze Nemovitosti na str. 16 setkali se zajímavým pojednáním Karla Kvapila, které dnes přinášíme.

Jak má vypadat ideální realitní makléř ?

Dne 14. 6. 2011 jsme se v deníku Právo v příloze Nemovitosti na str. 16 setkali se zajímavým pojednáním Karla Kvapila, které dnes přinášíme.

autor. JURIS REAL

S realitními makléři se v Česku roztrhl pytel.

Přestože vzhledem k počtu obyvatel máme makléřů více než dost, noví zájemci neustále přibývají.

Na českém realitním trhu působí kolem třiceti tisíc realitních makléřů, alespoň soudě podle vydaných živnostenských oprávnění na realitní činnost. To je na naši nevelkou zemi až příliš mnoho, přičemž kvantita rozhodně nezaručuje kvalitu. Je veřejným tajemstvím, že úroveň realitních makléřů na českém trhu obecně není moc dobrá. Kvůli nedůvěře k makléřům a potažmo k realitním kancelářím se odhadem polovina prodeje a pronájmů nemovitostí u nás uskutečňuje stále mimo realitní zprostředkovatele. Zákon činnost makléřů žádným způsobem nereguluje, což je na pováženou, protože obchodují s majetkem často v řádu několika miliónů korun. Spolurozhodují o transakcích, které, když se nepovedou, mohou být pro kupujícího nebo prodávajícího životní katastrofou, protože ti přijdou o veškeré úspory či majetek. Přestože bráno na počet obyvatel, máme makléřů více než dost, noví neustále přibývají. Jen společnost M&M Reality denně vybírá z více než padesáti uchazečů o práci zhruba dvanáct adeptů. “Ne každý ovšem splňuje nároky. Nejde ani tak o penzum znalostí, které například makléř musí na sérii úvodních školení a při pravidelných průběžných lekcích vstřebat, jako spíše o pracovní nasazení. To vyžadujeme skutečně vysoké. A samozřejmě na práci makléře, člověka, který je v přímém kontaktu s klienty, jsou kladeny i určité osobnostní nároky,” uvádí Miroslav Jonáš, spolumajitel uvedené realitní kanceláře.

Úspěšní jsou bývalí policisté i učitelé.

Ideální je podle názoru Jonáše člověk, který má obchod v krvi. Ale dobře se uplatní i lidé z jiných profesí. A je zajímavé, že třeba bývalí policisté jsou často výbornou volbou. Vysvětlení je jednoduché. Bývalého policistu netrápí finance, protože má výsluhu. Kromě toho je zvyklý plnit nařízení. Má rád úkoly. Když je splní, je vidět výsledek. Policisté jsou také zvyklí vyplňovat hlášení. Proto se hodí na šéfa zastoupení.

„Prosazují se ale i učitelé. Jsou zvyklí pracovat podle osnov a odškrtávají si, co splnili. Ideální jsou také hráči kolektivních sportů. V týmu máme několik bývalých hokejistů, fotbalistů a tak dále. Jsou zvyklí pracovat a jsou týmoví hráči,“ říká Jonáš. Mezi realitními makléři se stále objevují rovněž mladé maminky, které pečují o malé děti. Dokážou si totiž výborně zorganizovat čas a do svého dne umístit dvě tři hodiny na práci. Maminky jsou navíc navyklé od dětí na pravidelný režim. Mezi jednou a třetí si obvolají klienty a mají slušný přivýdělek k mateřské. Podle Romana Čakurdy, obchodního ředitele společnosti Century 21 Bonus Praha, je profese makléře obecně vhodná pro lidi, kteří rádi komunikují s ostatními a mají dar naslouchat. „Kandidáti na makléře musí k práci přistupovat jako k vlastnímu podnikání, protože to podnikání je. Jen v takovém případě se dostaví očekávané výsledky,“ zdůrazňuje Čakurda. Seriózního makléře najdete nejlépe tak, že vám ho někdo osobně doporučí, protože s ním má vlastní dobré zkušenosti. Obrázek si většinou uděláte už z prvního dojmu. Jak makléř mluví, jak je oblečený, jak dobře zodpoví vaše dotazy.

Co dělá dobrého makléře?

Na druhé straně dosažené vzdělání není podle Jonáše pro přijetí rozhodující. Zájemce o práci projde několika školeními a kurzy a během nich se rychle zjistí, jestli na práci má, nebo ne. Mnohé naznačí už životopis, který by měl zaujmout na první pohled. „Strukturovaný životopis by měl být samozřejmostí a grafický formát poznámkový blok určitě není nejvhodnější. A pokud je ještě v každém druhém slově gramatická hrubka, tak to není dobré. Výhodou je určitě znalost cizích jazyků, obzvláště angličtiny, němčiny a ruštiny. Prodáváme i reality, o něž se zajímá především zahraniční klientela,“ upozorňuje Miroslav Jonáš.

Klienti se ozývají stále.

Makléř musí počítat s časovou flexibilitou. Práce po večerech a často i o víkendech je nutná. Telefon vyzvání pořád, mnohdy i na dovolené. „Navíc třikrát ročně také pořádáme školení, takže makléři jsou mimo domov dost často. Je potřebné mít rodinné zázemí, které povinnosti související se specifikou profese akceptuje,“ připomíná stinné stránky povolání Jonáš. Velké pracovní nasazení je ale vždy odměněno nadstandardním výdělkem, ke kterému se makléři mohou dopracovat velmi rychle. A v tom je zřejmě i tajemství neutuchajícího zájmu o tuto profesi. V M&M Reality to podle Jonáše funguje tak, že v interním počítačovém systému najde každý makléř zadaný zájem o prohlídku. Pokud do dvanácti hodin zákazníka nekontaktuje, může si ho kdokoli z firmy přebrat. Starší makléři si na to zvykají těžko, ale aktivita nováčků je rozhýbala. Brzy zjistili, že když budou dělat práci pořádně, během roku dvou si můžou vydělat velmi dobré peníze,” uzavírá Miroslav Jonáš.

Ke shora uvedeným názorům se naše realitní kancelář víceméně připojuje. Co se týká návrhu právní úpravy de lege ferenda a co zejména kritizujeme na stávající velmi povrchní legislativní úpravě činnosti realitních makléřů, je ta skutečnost, že současný zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů umožňuje výkon živnosti realitního makléře bez středoškolského vzdělání (bez maturity), neboť v případě podnikatelské činnosti realitních makléřů jde o tzv. živnost volnou. V tomto ohledu považujeme za nutné, aby činnost realitních makléřů byla nutně spojena s vydáváním koncesí a s povinným členstvím v komoře (příp. u realitních makléřů je podle našeho názoru vhodnější užívat termínu asociace), jako je tomu např. u notářů, exekutorů či advokátů, která by na činnost realitních makléřů dohlížela a případně by řešila i jejich kárné provinění. Úkolem asociace, jež by výkon povolání realitních makléřů zaštiťovala, by bylo i pořádání povinných vzdělávacích kurzů pro realitní makléře spojených samozřejmě s úspěšným složením závěrečných zkoušek. Vedle toho platí okřídlené tvrzení, že chybovat je lidské. I z tohoto titulu je více než záhodné, aby realitní makléři byli při své činnosti pojištěni jako již např. zmínění advokáti.

Ne každá realitní kancelář totiž využívá při své podnikatelské činnosti právníky, i když to na svých webových stránkách neférově uvádí, v praxi se spíše ve většině případů jedná o doplňování údajů z katastru nemovitostí do vzorových smluv. Na tomto místě si pak musíme uvědomit, že i z tohoto důvodu je důvěra občanů v tuzemské realitní kanceláře velmi nízká či dokonce mizivá, což je škoda, neboť úkolem nebo cílem realitní kanceláře v oblasti nemovitostí je poskytnutí úplného obchodního, hypotečního či právního servisu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»