Provozuje:
Juris Real Estate

Jeden člen bankovní rady ČNB navrhoval ještě výraznější pokles sazeb.

Pro snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady České národní banky. Jeden člen navrhoval ještě razantnější pokles o 0,75 procentního bodu, řekl ve čtvrtek guvernér ČNB Aleš Michl.

Jeden člen bankovní rady ČNB navrhoval ještě výraznější pokles sazeb.

autor. JURIS REAL, novinky.cz a ČTK

Pro snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady České národní banky. Jeden člen navrhoval ještě razantnější pokles o 0,75 procentního bodu, informoval ve čtvrtek guvernér ČNB Aleš Michl.

Písemný záznam z jednání bankovní rady, včetně toho, kdo ze členů hlasoval pro jaký postup, zveřejní centrální banka 16. února.

Michl oznámil, že v tuzemské ekonomice odeznívají nákladové i poptávkové inflační tlaky. Poptávka zůstává utlumená i díky přísné měnové politice a nerealizovalo se riziko vzniku mzdově-inflační spirály.

Podle nové prognózy ČNB by tržní úrokové sazby měly v letošním roce rychle klesat. Michl ale řekl, že v prvním a druhém čtvrtletí budou sazby nad úrovní v prognóze. Podle jeho názoru v tuzemské ekonomice nadále existují proinflační rizika, jejichž naplnění by znamenalo, že inflace sice klesne, ale nedosáhne dvouprocentního cíle centrální banky.

Na březnovém jednání bude bankovní rada vyhodnocovat nová data z ekonomiky a zhodnotí, zda je trend odeznívání inflace v České republice setrvalý. Bankovní rada bude také vyhodnocovat, nakolik se snížení sazeb přeneslo do úvěrové aktivity, sdělil Michl.

„Proces snížení sazeb může být kdykoli přerušen nebo zastaven, nebude-li se inflace snižovat v souladu s naší predikcí,“ zdůraznil.

Guvernér rovněž uvedl, že nová rovnovážná úroveň úrokových sazeb bude na vyšší úrovni, než byl trh zvyklý před pandemií covidu-19. O nastavení této úrovně bude bankovní rada jednat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»