Provozuje:
Juris Real Estate

Justice bude rychleji vyřizovat žádosti o odškodnění.

Ministerstvo spravedlnosti bude rychleji vyřizovat žádosti o odškodnění. O osm lidí posílí odbor, který se jimi zabývá. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Justice bude rychleji vyřizovat žádosti o odškodnění.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo spravedlnosti bude rychleji vyřizovat žádosti o odškodnění. O osm lidí posílí odbor, který se jimi zabývá. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Uvedla, že odbor byl dlouhodobě personálně poddimenzovaný a vyřízení některých žádostí se protahovalo. Po přijetí nových pracovníků volala delší čas ombudsmanka Anna Šabatová. Celkem bude odbor nově zaměstnávat 35 lidí.

Ročně vyřídí ministerstvo v mimosoudním řízení přibližně 4000 žádostí občanů o náhradu škody a jeho pracovníci řeší každý rok dalších asi 4500 soudních sporů o náhradu škody. Většinou se přitom lidé dožadují odškodnění kvůli soudním či úředním průtahům. "Zlepšit situaci nám umožnil příspěvek od ministerstva financí na vytvoření těchto pracovních míst," uvedla mluvčí. Šabatová ČTK řekla, že se na ni obracejí lidé, kteří čekají na vyřízení svých žádostí o odškodnění měsíce a někteří dokonce i roky.

Důvodem byl podle ombudsmanky až dosud právě nízký počet pracovníků odboru pro odškodnění. Veřejná ochránkyně považuje posílení odboru za krok ministerstva ve snaze problém řešit. Zdůraznila, že to přispěje i ke zvýšení důvěry lidí ve státní orgány. Současně ochránkyně práv upozornila na to, že personální posílení odboru by mohlo pomoci zrychlit i vyřizování žádostí obětí trestných činů o peněžitou pomoc. Ministerstvo totiž není schopno v případě žádostí týkajících se aktuálních trestních řízení dodržet stávající tříměsíční lhůtu pro vyřízení žádosti, uvedla.

Proto ministerstvo navrhuje změnit zákon o obětech trestných činů tak, aby lhůta pro vyplácení peněžité pomoci obětem byla prodloužena o tu dobu, kdy není schopno zapůjčit si trestní spis. S tím ochránkyně nesouhlasí, protože smyslem zákona je podle ní rychle a účinně pomáhat obětem trestných činů a alespoň finanční pomocí jim ulehčit jejich situaci. Návrh změny zákona o obětech trestných činů bude projednávat vláda na nejbližším zasedání i s vědomím rozdílných názorů ministra spravedlnosti a veřejné ochránkyně práv.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»