Provozuje:
Juris Real Estate

Justice rozhodne v kauze realitní makléřky s Romkou v pátek.

Okresní soud v Litoměřicích rozhodne v případu žaloby Romky Lenky Balogové na makléřku Elišku Noskovou tento pátek. Balogová žádá veřejnou omluvu a 100.000 korun za to, že utrpěla újmu diskriminací.

Justice rozhodne v kauze realitní makléřky s Romkou v pátek.

autor. JURIS REAL

Okresní soud v Litoměřicích rozhodne v případu žaloby Romky Lenky Balogové na makléřku Elišku Noskovou tento pátek. Balogová žádá veřejnou omluvu a 100.000 korun za to, že utrpěla újmu diskriminací.

Předstírala zájem o nájem bytu, ale byla odmítnuta proto, že vlastník bytu si ho nepřeje Romům pronajmout. U soudu dnes zazněly důkazy předložené oběma stranami a závěrečné návrhy.

Právní zástupce Balogové navrhuje vyhovět žalobě.

Nosková a její advokát pro změnu žádají zamítnutí žaloby.

Soud se dnes trpělivě zabýval skutkovou podstatou věci. Znovu nechal přehrát zvukový záznam telefonického hovoru mezi Balogovou a pracovníkem realitní kanceláře.

Nosková byla makléřem, který byt nabízel, proto prý podala žalobu na ni. Balogová předložila i inzerát, na který údajně odpovídala.

Právní zástupce Noskové oba důkazy zpochybnil.

Balogová ČTK sdělila, že žalobou usiluje u změnu ve společnosti. "Chci, aby se právo na rovné zacházení stalo normou. Nechci, aby se to v budoucnu stávalo. Hlavně je to i pro generace romských dětí, aby si nezažívaly totéž, co jejich rodiče," uvedla ČTK Balogová.

Žaloba prý není mířená přímo na Noskovou, ale na všechny realitní kanceláře, které Romy diskriminují. Sama Balogová, která léta pracuje v Poradně pro občanství, je z diskriminace frustrovaná.

"Už jsem frustrovaná a demotivovaná z toho, že jsem neustále odmítaná na základě mého příjmení a etnické příslušnosti. Jsem přesvědčená o tom, že každý občan má mít rovný přístup k bydlení," dodala Balogová.

Justiční spor má přitom počátek v roce 2013, kdy úřad ombudsmana na základě podnětů testoval realitní kanceláře a jejich ochotu pronajímat byty Romům.

Kancelář veřejného ochránce práv spolupracovala s Poradnou pro občanství, občanská a lidská práva, která přístup realitních kanceláří k Romům podle smlouvy s ombudsmanem prověřovala.

Tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský si tak chtěl ověřit případy jednání realitních makléřů, kteří odmítali zprostředkovat nájemní bydlení Romům s odůvodněním, že si to majitel bytu nepřeje.

Podle soudce Jiřího Škrabala bude rozhodování v tomto případu složité.

"Jednoduché to není. Musí se tam zvážit ústavní právo zakotvující vlastnictví jako takové, jeho omezení. Je tam i výchozí teze, že vlastník nemůže být ničím omezován v dispozici se svou věcí. Pak zde máme antidiskriminační zákon ve vztahu k tomu, že se nemůžu při veřejné nabídce služeb dopouštět diskriminace. Jde o to, jak vyvážit tato dvě ústavní práva. Přičemž nevylučuju ani to, že tato dvě ústavní práva mohou fungovat vedle sebe," řekl soudce. Dodal, že při rozhodnutí se bude zabývat i přípustností situačního testingu a toho, zda testováním může vzniknout újma. Rozhodnutí soud vynese v pátek dopoledne.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»