Provozuje:
Juris Real Estate

Katedrála Notre Dame má nový krov.

Tunový kolos přivezli po Seině.

Katedrála Notre Dame má nový krov.

autor. JURIS REAL, ČTK

Tunový kolos přivezli po Seině.

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou před čtyřmi lety výrazně poničil požár, má od včerejška nový dubový krov.

Několikatunovou konstrukci do centra francouzské metropole dopravili po řece Seině na lodi tak velké, že kvůli tomu na několik hodin museli přerušit ostatní lodní dopravu. Osazení krovu je významnou etapou v opravách svatostánku.

Rekonstrukce původními středověkými metodami by měla skončit příští rok slavnostním otevřením v prosinci, uvedla stanice BFM TV.

Na obnovu dřevěné konstrukce střechy katedrály bylo pečlivě vybráno 1 200 dubů, které tesaři ručně kácí.

Z dubových trámů je i dnes instalovaný krov, který je složený ze tří trojúhelníkových částí o rozměrech 15 krát 12 metrů a hmotnosti sedmi tun.

Loď, která dopravila i další stavební materiál a trámy, měří 80 metrů. Z lodě na chrám krov vyzdvihl jeřáb.

"Používáme přepravní prostředky, které máme k dispozici. Tento způsob je perfektní, je ekologický, ale je to zároveň nejsnazší způsob, jak tři části krovu přivézt na ostrov Cité," uvedl generál Jean-Louis Georgelin, který na rekonstrukci dohlíží. "Krok za krokem postupujeme ke znovuotevření, klidnému a pokojnému," doplnil.

Na převoz krovů se do centra Paříže přišli podívat turisté i místní. Byl tam i ministr dopravy Clément Beaune, uvedla agentura AFP.

Světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátily plameny 15. dubna 2019. Oheň se rozšířil v krovu a pohltil rozsáhlé části středověké budovy. Příčina požáru ještě nebyla zcela objasněna. Katastrofu mohla způsobit závada v elektroinstalaci či nedopalek cigarety.

Památku, chráněnou organizací UNESCO a proslavenou románem Victora Huga Zvoník u Matky Boží, před požárem navštěvovalo na 13 milionů lidí ročně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»