Provozuje:
Juris Real Estate

Katedrálu se podaří opravit, potrvá to ale dlouho.

Pařížskou katedrálu Notre-Dame, kterou v pondělí večer poničil požár, se podaří opravit. Rekonstrukce ale bude trvat dlouhou řadu let, nejspíš i déle než deset let.

Katedrálu se podaří opravit, potrvá to ale dlouho.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Pařížskou katedrálu Notre-Dame, kterou v pondělí večer poničil požár, se podaří opravit. Rekonstrukce ale bude trvat dlouhou řadu let, nejspíš i déle než deset let.

Při obnově takto významné stavby ze středověku nelze nic uspěchat. Důležité bude využít v maximální míře původní originální technologie. Firem, které to dokážou, je řada. Toto zjištění vyplývá z reakcí restaurátorů a památkářů pro ČTK.

"Rekonstrukce bude určitě trvat déle než deset let. Záleží na kapacitách, jaká technologie bude použitá," řekl ČTK restaurátor Zdeněk Fučík. Důležité je aktuálně zjistit, jak je na tom stabilita klenby. Jako největší nebezpečí vidí zdegradování kamene. "Tam bude mušlový vápenec, protože téměř celá Paříž je z mušlového vápence, který se tam v okolí těží. Ten kámen je velice měkký, takže požárem asi utrpěl," uvedl. Zkušenosti s tímto kamenem má ze stavby české ambasády. S firmou, která prováděla rekonstrukci Notre-Dame, Fučík v minulosti spolupracoval. Požár a jeho následky jsou podle něj strašným neštěstím, co se týče ztráty jedné z nejslavnějších památek na světě.

Podle Michala Patrného z Národního památkového ústavu bude oprava katedrály proveditelná, trvat ale bude velice dlouho. Podobným způsobem podle něj vyhořela za první světové války v roce 1914 i katedrála v Remeši, která byla po rekonstrukci otevřena v roce 1938. Důležité je podle Patrného to, že se oheň nedostal dovnitř pařížské katedrály. "Tomu nejhoršímu se podařilo zabránit," zhodnotil. Podle jeho informací shořel celý krov nad katedrálou, zřítila se sanktusníková věž a asi na třech místech je proražená klenba. Katedrála podle něj před požárem nebyla v příliš dobrém stavu a rekonstrukce byla zapotřebí. "Nedostávaly se na ni peníze. V tomto případě požár paradoxně v něčem pomůže," dodal. V případě rekonstrukce tak významné památky, jako je Chrám Matky Boží, bude podle Patrného kladen důraz na to, aby se používaly původní originální technologie v maximální možné míře. Ve Francii, kde je mnoho významných středověkých památek, bude nabídka firem, které mohou takovou rekonstrukci provést, velká. "Koneckonců nemusí to být francouzská firma, po celém světě je řada odborníků," doplnil.

Pavel Kodera z Centra stavitelského dědictví Plasy vnímá budoucí rekonstrukci katedrály jako příležitost vrátit do života původní, leckdy zapomenuté technologie a dohledat precizní řemeslo. Návrat takové praxe by byl přínosem pro poznání minulosti, ale i pro údržbu a opravy památek v mezinárodním měřítku. Při obnově takto významné středověké stavby by se podle něj nemělo nic uspěchat. V minulosti se katedrály stavěly staletí. Pražská katedrála se stavěla od 14. století a byla dokončena ve 20. století, na čemž se podepsaly i politické vlivy. Katedrála v Barceloně se staví přes sto let, byť jde o specifickou stavbu. Kodera je přesvědčen, že se katedrálu v Paříži podaří dát znovu do pořádku. "Nikdy už ale nebude dosaženo té původní autentické podoby, která je navždy poškozená a zničená," poznamenal.

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou v pondělí večer poničil požár, zřejmě nebyla pojištěna. ČTK to řekl ředitel makléřské pojišťovací společnosti Insia Ivan Špirakus. Takové ikonické historické stavby jsou velmi obtížně ocenitelné, a tudíž se podle něj zpravidla nepojišťují. Uvnitř katedrály byly však obrazy a jiné umělecké předměty. V případě, že byly některé tyto věci zapůjčeny, tak pravděpodobně jsou pojištěny, dodal. Pokud požár zavinila stavební firma, která v katedrále prováděla opravy, tak asi jistě byla pojištěná na odpovědnost za škodu, ovšem s limitem v řádu desítek milionů eur, míní Špirakus. To je však podle něj proti způsobené škodě jen kapka v moři. Mohla tam být i nějaká omezená pojistka na stavební práce, ale ta by také problém neřešila, podotkl.

V případě takovéto katastrofy u podobné stavby obvykle nastoupí stát či různé občanské sbírky, národní loterie a podobné způsoby získávání peněz, uvedl Špirakus. Připomněl, že u kostelů kdysi dělala Česká pojišťovna speciální produkt omezený jen na pojištění střech, protože ty zpravidla padly požáru za oběť, zatímco silné kamenné zdi většinou zůstaly stát. V ČR má ministerstvo kultury speciální pojistku na všechny památky, ale s omezeným krytím, dodal.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»