Provozuje:
Juris Real Estate

Kdo se může zúčastnit tzv. exekutorské dražby?

Dnešní téma je tak podle názvu logicky o dražbách nemovitostí.

Kdo se může zúčastnit tzv. exekutorské dražby?

Dnešní téma je tak podle názvu logicky o dražbách nemovitostí.

autor. JURIS REAL

Jak kupovat nemovitost v dražbě?

Dražby se může zúčastnit každá osoba oprávněná nabývat nemovitosti s výjimkou dlužníka, jeho manžela či manželky, soudního exekutora a jeho zaměstnanců a také vítěze předchozí dražby dané nemovitosti, který však nedoplacením kupní ceny dražbu zmařil. Každý účastník dražby musí zaplatit tzv. dražební jistotu. Je-li nemovitost úspěšně vydražena, musí vydražitel v daném termínu doplatit cenu nemovitosti do hodnoty nejvyššího podání. Exekutor poté oznámí změnu vlastnického práva na katastrální úřad. Koupi nemovitosti v dražbě lze financovat prostřednictvím hypotečního úvěru, banka však bude požadovat do zástavy jinou, než draženou nemovitost. Pokud nemáte k dispozici vlastní nemovitost, může banka poskytnout tzv. předhypoteční úvěr, u něhož si však účtuje rizikovou přirážku. Poté, co je nemovitost vydražena a vydražitel je zapsán jako vlastník, zřídí si banka k nemovitosti zástavní právo a předhypoteční úvěr se splatí hypotékou se standardní úrokovou sazbou. Při rozhodování o účasti v dražbě je důležité předem si zjistit, zda na nemovitosti neváznou věcná břemena, jako například právo užívání třetí osoby, popřípadě průchod nebo průjezd přes pozemek. Tato práva totiž zůstávají převodem vlastnictví nedotčena. Je užitečné také vědět, zda-li původní majitel v nemovitosti ještě bydlí. Může se totiž stát, že i když dlužník o nemovitost v dražbě přijde, nevystěhuje se a nový majitel se pak musí svého práva domáhat soudní cestou. Hlavní výhodou koupě v dražbě je nižší než tržní cena, i když to nemusí být pravidlem. Doporučuji proto u vyhlédnuté dražené nemovitosti zjistit, za jakou cenu se obdobné nemovitosti nabízejí na trhu. Další výhodou je fakt, že vydražením se nemovitost takzvaně vyčistí, což znamená, že zaniknou omezení, která na ní váznou kvůli vzniklým dluhům. V případě nucených dražeb tvoří vyvolávací cenu takzvané nejnižší podání. Jeho výši určuje zákon, což činí dvě třetiny znaleckého odhadu hodnoty nemovitosti. Pokud se nemovitost nepodaří vydražit napoprvé, při druhé dražbě se začíná na polovině odhadní hodnoty. Velmi výhodně lze koupit nemovitost přímo od majitelů, kteří chtějí své závazky splatit a domluví prodej dříve, než se dostanou vůči bance do platební neschopnosti (Zachystal, J. Jak kupovat nemovitost v dražbě? deník Právo-příloha nemovitosti, dne 18. 1. 2011, s. 17.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»