Provozuje:
Juris Real Estate

Kdy se konečně podaří vyřešit restituční spory s půdou?

Tuto problematiku si právě přiblížíme v dnešní aktualitě.

Kdy se konečně podaří vyřešit restituční spory s půdou?

Tuto problematiku si právě přiblížíme v dnešní aktualitě.

autor. JURIS REAL

Sporné restituční nároky do konce roku 2012. Poslanci odsouhlasili "konečnou" lhůtu pro žádosti o vyjasnění vlastnictví k pozemkům.

Lidé se budou moci nejpozději do konce roku 2012 domáhat u soudů, aby vyjasnily vlastnictví pozemků a zejména zemědělské půdy v dosavadních restitučních sporech. Týká se to případů, v nichž pozemkový úřad neuznal vlastnický nárok restituentů k půdě. Se zavedením takové lhůty počítá senátní novela zákona o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, kterou schválila Sněmovna. Souhlas ještě musí potvrdit Senát a podepsat prezident. Novela má podle svých tvůrců, senátorů za ČSSD, ODS a STAN, pomoci vyřešit současné blokace nakládání s pozemky, na které byl vznesen restituční nárok, požadavek na územní úpravy nebo rozvoj obcí. V některých případech jsou pozemky blokovány už desetiletí, uvedl již dříve předseda senátního zemědělského výboru Jan Hejda (ČSSD). Důvodem pro přijetí novely je podle jejich autorů také nejednotná praxe pozemkových úřadů a soudů. Některé pozemkové úřady v řízení o vlastnictví pozemku dále nepokračují ani v případě, pokud se tzv. "domnělá oprávněná osoba" se svým nárokem na soud neobrátí. Podle nich nebyla vyřešena předběžná otázka, zda je domnělá oprávněná osoba skutečně osobou oprávněnou. Jiné pozemkové úřady pak ve snaze dokončit restituční řízení nárok zamítnou po uplynutí obecné tříleté promlčecí lhůty podle občanského zákoníku. Restituenti, které pozemkový úřad odkázal na soud kvůli doložení jejich nároku, to budou muset podle novely provést od 1. července 2012 do konce téhož roku. Podobně ti, kteří případně svůj nárok předloží až po 1. červenci 2012, musí tak učinit do šesti měsíců od odkázání svého požadavku na nárok (Sporné restituční nároky do konce roku 2012. ČTK, sp. deník Právo, dne 16. 6. 2011, s. 17).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»