Provozuje:
Juris Real Estate

Komerční plochy v Česku jako nedostatkové zboží?

Dne 9. 5. jsme se na stránkách podnikat. časopisu Nový Profit (v rubrice bydlení&reality) setkali se zajímavým článkem Renaty Lichtenegerové, který podle našeho názoru nejvýstižněji přibližuje současný stav v obchodním segmentu komerčních prostor.

Komerční plochy v Česku jako nedostatkové zboží?

Dne 9. 5. jsme se na stránkách podnikatelského časopisu Nový Profit (v rubrice bydlení&reality) setkali se zajímavým článkem Renaty Lichtenegerové, který podle našeho názoru nejvýstižněji přibližuje současný stav v obchodním segmentu komerčních prostor.

autor. JURIS REAl

Nájemci přestávají diktovat podmínky.

V Česku je nejméně volných průmyslových ploch k pronájmu od roku 2007. Kdo si nevybere z aktuální nabídky, bude muset čekat. Staví se v Brně a Ostravě, projekty v dalších lokalitách se chystají.

V České republice za poslední rok významně ubyly volné průmyslové plochy k pronájmu. Procento prázdných prostor kleslo na nejnižší hodnotu za poslední tři roky. Důvodem je výrazný úbytek nové výstavby, ke kterému došlo od druhé poloviny roku 2009. "Míra nevyužití je momentálně nejsilnější faktor, který ovlivňuje dění na trhu. Pokud podíl volných ploch klesne pod 10 procent, znamená to omezenou nabídku, a to může v některých lokalitách vést k růstu nájemného. Dnes evidujeme volných pouze 8, 6 procenta z existujících prostor a očekáváme další pokles tohoto ukazatele," říká Jaroslav Kaizr, vedoucí týmu pronájmu průmyslových ploch v pražské kanceláři Cushman & Wakefield. Končí prý období, kdy si nájemci diktovali podmínky a developeři s cílem rychle pronajmout poskytovali výhody nebo šli s cennou dolů. V některých lokalitách, například v Brně, Praze-východ a v Plzni, je už dnes poměrně omezený výběr. "Pokud si zájemci nevyberou z existujících volných prostor, budou na výstavbu nových hal čekat nejméně pět měsíců. Případně mohou využít situace, kdy některému z nájemců skončí nájemní smlouva a on ji neprodlouží," konstatuje Kaizr.

Nové plochy v Brně a Ostravě.

Podle sdružení Industrial Research Forum si firmy v prvním letošním čtvrtletí pronajaly v Česku 106, 4 tisíc metrů čtverečních skladů a dalších průmyslových nemovitostí. To znamená meziroční pokles o 17 procent. Developeři v prvních třech měsících letošního roku postavili necelých 14 tisíc metrů čtverečních nových průmyslových ploch, tedy nejméně od poloviny roku 2009. Developer Sergo rozšířil svůj Tulipan Park v Ostravě a na celkové výstavbě se tak podílel 59 procenty. Zbývajících 41 procent výstavby realizoval developer CTP ve svém parku CTZone v Brně. Aktuálně je ve výstavbě 203, 6 tisíc čtverečních metrů skladů. Největší objem nové výstavby se koncentruje na jížní a severní Moravě a v severních Čechách. "Jde o vyhledávané lokality, kde je velmi nízká neobsazenost a stále i solidní poptávka,"popisuje Ondřej Novotný, analytik společnosti King Sturge. Stále podle něho platí, že developeři staví především pro předem jisté zájemce. "I když poptávka ožila, spekulativní výstavba v širším měřítku nebude v nejbližších letech možná," předpokládá Novotný. S tím souhlasí i Jaroslav Kaizr. "Současná situace sice může vyvolat zájem developerů o opětovné zahájení spekulativní výstavby, většina nové výstavby však bude i nadále probíhat na základě předpronájmu. Na své oživení zatím stále čeká trh s průmyslovými pozemky, i když první vlaštovky už vidíme," konstatuje

Nájmy porostou.

Ve vybraných lokalitách s nejnižší mírou nepronajatosti lze podle odborníků očekávat růst průměrných nájmů. "Týká se to především průmyslových parků podél dálnice D1 a D11, dále Plzně a Ostravy. Naopak lokality s vyšší mírou nepronajatosti, jako je sever a západ Prahy, budou ještě nějaký čas na své naplnění čekat a nájemné zůstane stabilní," uvádí Kaizr.

Během prvního čtvrtletí zůstalo nájemné za nejlepší logistické sklady v Praze na loňské úrovni v rozmezích 3, 8 až 4, 25 eur za metr čtvereční a měsíc. "Menší projekty nebo pronájmy menších prostor mohou dosahovat nájemného v rozmezí 4, 5 až 6 eur za metr čtvereční," říká Harry Bannatyne, konzultant společnosti Jones Lang LaSalle. Mimo Prahu, v Brně, Ostravě, Plzni a Pardubicích se nájemné za nejlepší prostory pohybuje v rozmezí 3, 5 až 4, 5 eur za metr čtvereční měsíčně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»