Provozuje:
Juris Real Estate

Konečně konec nejasností s daňovými odpočty při refinancování hypotečních úvěrů.

Tento článek či aktualita by se klidně mohla podle našeho názoru jmenovat - "Problémy a zmatky na Ministerstvu financí", nicméně my budeme k výše uvedené ministerstvu daleko shovívavější.

Konečně konec nejasností s daňovými odpočty při refinancování hypotečních úvěrů.

Tento článek či aktualita by se klidně mohla podle našeho názoru jmenovat - "Problémy a zmatky na Ministerstvu financí", nicméně my budeme k výše uvedené ministerstvu daleko shovívavější.

autor. JURIS REAL

Nyní už klienti hypotečních ústavů nemusí mít obavy, že při refinancování svých hypotečních úvěrů přijdou o možnost odečíst si od základu daně úroky z úvěrů na uspokojení bytové potřeby. Nový pokyn Ministerstva financí totiž jednoznačně definuje, co se pro účely zákona o dani z příjmu rozumí bytovou potřebou: "Za bytovou potřebou lze totiž považovat i splácení úvěrů na splacení následných hypotečních úvěrů či úvěrů ze stavebního spoření, kterými byly refinancovány předchozí úvěry na financování bytových potřeb." Z výše uvedeného tedy jednoznačně vyplývá, že odečítat úroky z úvěrů lze férově i při druhém a každém dalším refinancování. Díky novému pokynu Ministerstva financí by už tak neměly nastávat situace, kdy některé finanční úřady odpočet "schválí" jen při prvním refinancování - a jiné ho umožní kdykoliv. Pokyny Ministerstva financí nejsou z právně-teoretického hlediska obecně závaznou právní normou. Jejich cílem je pouze sjednocení výkladu zákona. V případě daňových sporů není možné na ně odkázat, avšak ve finančním (pozn. daňovém) řízení by ke sporným případům nemělo docházet. V praxi se nestává, že by finanční úřady aplikovaly jiný výklad zákona, než jaký doporučuje pokyn Ministerstva financí, i když člověk nikdy neví. Také není moc obvyklé, aby jeden pokyn jakéhokoliv ministerstva či ústředního orgánu státní správy de facto "schazoval" dřívější vydané pokyny. Předcházejí právní pokyn Ministerstva financí byl značně nelogický, a to z toho důvodu, že většina (pozn. zhruba 80 %) občanů v České republice řeší financování své bytové potřebý právě prostřednictvím úvěrů na bydlení. Na rozdíl od jiných států EU vydávají občané v ČR 80 % svých příjmů právě na splácení hypoték. Naopak si myslíme, že v době ekonomické krize by Ministerstvo financí mělo spíše podporovat občany v "utrácení" svých finančních prostředků, tak, aby se národní hospodářství rozhýbalo. Současně si myslíme, že nový pokyn Ministerstva financí jistě přivítají i bankovní ústavy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»