Provozuje:
Juris Real Estate

Kubelková z centrální banky navrhovala větší uvolnění podmínek pro hypotéky.

Členka bankovní rady České národní banky Karina Kubelková na počátku června navrhovala, aby se zrušil limit stanovující poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV).

Kubelková z centrální banky navrhovala větší uvolnění podmínek pro hypotéky.

autor. JURIS REAL, ČTK

Členka bankovní rady České národní banky Karina Kubelková na počátku června navrhovala, aby se zrušil limit stanovující poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV).

Podle ní by bylo vhodné přenechat řízení rizik na poskytovatelích hypoték, vyplývá ze záznamu jednání bankovní rady, který ČNB zveřejnila. Většina rady ale byla proti a rozhodla po ponechání limitu LTV na 80 procentech, u žadatelů do 36 let 90 procentech.

Podle Kubelkové by zrušení LTV mělo jen omezený dopad na systémové riziko v bankovním sektoru, a to i v případě oživení hypotečního trhu, který je nyní v útlumu. členka rady uvedla, že se s ohledem na působení vysokých úrokových sazeb neobává významného nárůstu úvěru. Většina členů bankovní rady ale volala po větší obezřetnosti. Viceguvernér ČNB Jan Frait podle záznamu uvedl, že s ohledem na přetrvávající a značné nadhodnocení ceny bydlení považuje zachování limitu LTV za žádoucí. Tvorba větších systémových rizik je podle něj sice za současných podmínek nepravděpodobná, podmínky se ale mohou rychle změnit.

Členové bankovní rady se také shodli, že trh nemovitostí je i přes určité zklidnění stále přehřátý. Podle Jana Kubíčka byla česká korekce cen rezidenčních nemovitostí v mezinárodním srovnání poměrně nízká. Riziko spojené s jejich nadhodnocením podle něj přetrvává.

Bankovní rada na počátku června rozhodla, že ponechá v platnosti limit LTV. Zachovala také limit celkového dluhu žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu (DTI), který činí 8,5, pro žadatele do 36 let na 9,5. Částečné uvolnění podmínek hypotečního trhu představuje zrušení limitu výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»