Provozuje:
Juris Real Estate

Legislativní novela zákona o ovzduší možná zlepší ochranu před zápachy.

Novela zákona o ochraně ovzduší by mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy, které vypouštějí různé provozy a firmy.

Legislativní novela zákona o ovzduší možná zlepší ochranu před zápachy.

autor. JURIS REAL

Novela zákona o ochraně ovzduší by mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy, které vypouštějí různé provozy a firmy.

Sněmovní výbor pro životní prostředí doporučil poslancům pozměňovací návrh senátorky Jitky Seitlové (za SZ), který předložil předseda výboru Robin Böhnisch (ČSSD).

Podle Seitlové jde o posílení státní správy při vymáhání ochrany před zápachem, přestože podle ní výbor schválil jen minimalistickou variantu. Ministerstvo životního prostředí se nejprve stavělo k návrhu zdrženlivě, dnes k němu zaujalo neutrální postoj.

V současnosti neexistuje metodika měření zápachu nebo zpracování rozptylových studií, kterou by garantoval stát. "Když se v praxi stane, že se krajský úřad rozhodne šetřit stížnosti na zápach, tak zdroj namítá, že výsledky nejsou kredibilní, protože nejsou schválené metodiky. Jsou ale i ojedinělé příklady, že firma situaci napraví," řekla ČTK Seitlová. Podle pozměňovacího návrhu, který dnes výborem prošel, MŽP podzákonným předpisem, vyhláškou, stanoví způsob (měření, rozptylovou studii) specifického limitu. Ta by měla být oporou pro krajský úřad, který se na ni odvolá. Na základě toho může krajský úřad stanovit specifický limit pro konkrétního znečišťovatele, na něhož si občané stěžují. Zástupci MŽP dnes řekli, že kontrola již existuje, ale návrh respektují, nechtějí ale, aby se stanovovaly limity plošně, jelikož ani pro Evropskou unii také nejsou.

Návrh rozšiřuje i pravomoci pro Českou inspekci životního prostředí, která se již nyní může vyjádřit závazným stanoviskem podle zákona o ovzduší k záměrům vybudovat nový znečišťující zdroj.

Kompetence ale podle Seitlové v zákoně výslovně stanovena není a inspektoři se většinou dozvídají o zdroji zápachu pozdě.

Senátorka proto navrhuje, aby úřad, než vydá rozhodnutí o povolení vzniku zdroje, se musel inspekce dotázat, jestli k tomu chce ona vydat závazné stanovisko.

"Je to minimální krok, který bychom mohli učinit proto, aby se situace ve vymáhání zlepšila," řekla o svém návrhu na výboru Seitlová.

Snaha zlepšit ochranu před zápachem vychází z dotazníkového šetření mezi sedmi stovkami obcí i z petice, kterou do konce února podpořily stovky občanů.

Stanovení doporučených limitů zápachu by podle Seitlové uvítaly i samotné firmy, aby mohly lépe čelit někdy neoprávněným stížnostem.

Sněmovnou projednávaná novela o ochraně ovzduší má podle vládního návrhu umožnit úřadům kontrolovat, čím lidé topí ve svých kotlích. Za nevyhovující otop by pak úředníci mohli ukládat pokuty.

Novela by měla zlepšit kvalitu ovzduší, podle kritiků by znamenala zásah do práva na nedotknutelnost obydlí. Výbor doporučil Sněmovně také další dva pozměňovací návrhy, z toho jeden komplexní od MŽP, který novelu upravuje.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»