Provozuje:
Juris Real Estate

Libušín na Pustevnách po požáru ožil.

Nachází se tam restaurace. Zájem je o četné prohlídky.

Libušín na Pustevnách po požáru ožil.

autor. JURIS REAL, ČTK

Nachází se tam restaurace. Zájem je o četné prohlídky.

Chata Libušín na Pustevnách v Beskydech po požáru, který ji zachvátil 3. března před deseti lety, ožila. Funguje v ní restaurace, která využívá regionální suroviny. Zájem je o prohlídky objektu, které provozovatel nabízí. Každý měsíc také pořádá nějakou besídku se zajímavými osobnostmi, řekl ČTK provozovatel Jakub Nykl. Libušín je národní kulturní památkou, chata byla postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, patřila do souboru nejznámějších beskydských secesních staveb. Libušín byl jedním z největších turistických lákadel na česko-slovenském pomezí. V roce 2014 však chata vyhořela. Valašské muzeum v přírodě coby správce památky rozhodlo po požáru o obnově objektu, a to formou vědecké rekonstrukce, kdy se používaly tradiční metody a postupy. Libušín se po rekonstrukci vrátil do podoby v roce 1925, kdy byly dostavěny všechny jeho části. Nový Libušín byl otevřen 30. července 2020, náklady na obnovu byly 117,5 milionu korun.

Obnovený Libušín i sousední hotel Maměnka provozuje tři roky společnost Beskydy 4 all. "Libušín je jedinečná stavba a naše srdcová záležitost. Zájem veřejnosti stavba vzbuzuje. Prohlídky děláme o víkendech od jara do konce léta a dle zájmu veřejnosti," uvedl jednatel společnosti Nykl. Prohlídky směřují zejména do věžičky Libušína, loni jich využily stovky lidí.

"V letošním roce plánujeme prohlídky násobně rozšířit a začít s nimi už o Velikonocích," podotkl Nykl. Každý měsíc se na Libušíně pořádají také besedy, chystají se vystoupení cimbálové muziky. "Pokud počasí o víkendech dovolí, děláme také plackové hody ve dvoře," dodal Nykl.

V restauraci se využívají zejména suroviny typické pro kraj, zelí, brynza, brambory, švestky. Nabízí se tradiční valašská polévka kyselice, brynzové strapačky, borůvkové knedlíky nebo bramborové šulánky s mákem a povidly. "Každý týden máme také speciální nabídku a co půl roku obměňujeme část jídelníčku," uvedl Nykl.

Libušín vyžaduje průběžnou péči a údržbu. Pravidelně je potřeba obnovovat venkovní nátěry a nástřiky šindelových střech. "Obnovený Libušín se dodnes těší zájmu našich odborných kolegů, které na Pustevny rádi zveme. Zabezpečovací systémy jsme měli příležitost představit mimo jiné i hasičům z norského města Roros," informoval ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

"Vědecká rekonstrukce Libušína je pro nás stále velkou chloubou. Využití tradičních technologických postupů a řemesel při znovuobnovení Libušína se dočkalo řady ocenění, čehož si velmi vážíme. Je to zhodnocení usilovné práce všech, kteří se na rekonstrukci podíleli. Od počátku jsme si byli vědomi, že obnova Libušína představuje významný celospolečenský počin a zároveň významný přínos pro rozvoj cestovního ruchu v Beskydech. V loňském roce jsme ve věžičce Libušína instalovali novou výstavku o secesních stavbách na Pustevnách. Na časové ose a dobových fotografiích se návštěvník seznámí s jejich historií. K vidění jsou i torza ohořelých předmětů," uzavřel Ondruš.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»