Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole vypíše tendr za 1,9 mld. Kč na budoucí sídlo kosmické agentury.

Praha vypíše tendr s předpokládanou hodnotou 1,9 miliardy korun bez DPH na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka a její úpravu na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Schválili to zastupitelé hlavního města.

Metropole vypíše tendr za 1,9 mld. Kč na budoucí sídlo kosmické agentury.

autor. JURIS REAL, ČTK

Praha vypíše tendr s předpokládanou hodnotou 1,9 miliardy korun bez DPH na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka a její úpravu na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Schválili to zastupitelé hlavního města.

Podle dohody státu, Prahy a EUSPA by se agentura měla do nových prostor nastěhovat v roce 2027. V okolí plánuje město vybudovat obytnou čtvrť.

EUSPA má v České republice ředitelství 11 let, nyní sídlí v budově v Janovského ulici v Holešovicích, která již kapacitně nestačí.

Budovu na Palmovce začala v roce 2014 stavět Praha 8, mělo tam být sídlo radnice doplněné o obchodní centrum či kanceláře.

O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušeny a dosud nebyly obnoveny. Po dlouhých jednáních budovu od Prahy 8 v roce 2021 převzal magistrát.

Ten do ní původně plánoval umístit nové sídlo záchranářů, od čehož poté upustil a nakonec vznikla dohoda se státem a EUSPA. K přestěhování technologické agentury bude nutné budovu dostavět a upravit pro její potřeby.

Praha podle schváleného dokumentu zadá související zakázku tzv. metodou Design & Build, což znamená, že vybraná firma se postará zároveň o zpracování projektové dokumentace a samotnou stavbu.

Úpravy má na starosti městská příspěvková organizace Pražská developerská společnost, která již podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (za STAN) provedla k plánovanému tendru předběžné tržní konzultace. Dodal, že hl. město by chtělo mít firmu vybranou do konce roku.

Pozitivem zvolené metody podle Hlaváčka je, že firma bude moci ihned začít s pracemi na částech budovy, které zůstanou beze změn od původních plánů, a současně pracovat na projektu nutných úprav. Po dokončení si budovu si následně od města pronajme ministerstvo financí, které prostory poskytne agentuře.

Radní města Adam Zábranský (Piráti) doplnil, že podle návrhu podmínek nájmu by měla mít investice města velmi dobrou návratnost. Město plánuje na pozemcích v okolí nedostavěné budovy postavit novou také čtvrť s parkem. Pozemky vlastní magistrát, městská část a dopravní podnik, jehož je Praha vlastníkem.

Opoziční zastupitel Pavel Zelenka (Praha Sobě) v diskuzi řekl, že Nová Palmovka jako celek se s ohledem na velmi problematickou minulost nedá považovat za úspěch.

"Je to úplně flagrantní příklad toho, jak se projekty ve městě nemají dělat," sdělil. "Jsem za to rád, nic lepšího teď nemůžeme dělat, ale je potřeba pojmenovat tu situaci," dodal.

Agentura EUSPA sdružuje mj. řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»