Provozuje:
Juris Real Estate

Ministr Bartoš koalici ujistil, že digitalizace stavebního řízení se stihne.

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ujistil lídry koaličních stran, že se stihnou všechny kroky, které souvisejí se změnami ve stavebním řízení.

Ministr Bartoš koalici ujistil, že digitalizace stavebního řízení se stihne.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ujistil lídry koaličních stran, že se stihnou všechny kroky, které souvisejí se změnami ve stavebním řízení.

Týká se to i digitalizace stavebního řízení od začátku července, řekl Jurečka před výjezdním zasedáním vlády v Jablonci nad Nisou. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) jsou další úřady připravené poskytnout Bartošovu ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) odborné kapacity. Bartoš doplnil, že termíny jsou dané zákonem a úřad se snaží je dodržet.

Jurečka uvedl, že Bartoš koalici tento týden podrobně informoval, jak jdou přípravy na implementaci stavebního zákona včetně IT řešení. "Ujistil nás, že se všechny kroky stíhají, že to zvládnou," uvedl.

Stanjura řekl, že obavy ohledně možného zpoždění existují, ale pevně věří, že MMR vše zvládne. Myslí si, že by mohla pomoci i vláda jako celek či jednotlivá ministerstva tím, že zapojí své odborné kapacity. "Každé ministerstvo má legislativní či právní odbor, může to přinést rychlejší či netradiční řešení," míní.

Server Seznam Zprávy dnes napsal, že Bartoš byl minulý týden "na koberečku" u poslanců STAN kvůli jejich obavám, že se digitalizace nestihne včas. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) prohlásil, že nejde o žádnou koaliční krizi či Bartošovo pranýřování, na schůzce pouze poslanci tlumočili legitimní dotazy z regionů, zda se podaří dodržet termíny.

"Ty jsou šibeniční, ale mám pocit, že vicepremiér pro to dělá všechno," konstatoval. Bartoš má podle něj k věci deset schůzek týdně a snaží se složitý proces dotáhnout do konce.

Bartoš řekl, že na klubu STAN byl poslance informovat, jak implementace včetně digitalizace postupuje. "Ty termíny jsou napjaté, což jsem věděl už když jsem na úřad přicházel," sdělil.

Předchozí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) podle něj nechala věc nepřipravenou a v troskách. "Termíny jsou dané zákonem, tak se snažíme, abychom je dosáhli," řekl.

Současnou podobu digitalizovaného stavebního řízení kritizuje řada subjektů, kterých se změna v legislativě dotýká. Kromě odborníků a analytiků se ke kritice přidaly také svazy, obchodní komory a asociace. Většina z nich se obává toho, že se digitalizace nepodaří do 1. července reálně zavést, což může vést k pozastavení povolovacího a stavebního procesu v ČR. Mezi kritiky patří např. Svaz měst a obcí, Asociace developerů nebo Platforma pro zdravý stavební zákon.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájem domácností o fotovoltaiku pokračuje.

Žádostí o dotace dvojnásobně přibylo. Více»

Celoroční sjezdovka ve Velké Chuchli nevznikne.

Kousek od závodiště ve Velké Chuchli se lyžovat na zakryté sjezdovce nebude. Spolek Arnika zjistil, že investor po pěti letech stáhl svůj podnět ke změně územního plánu. Více»

České hokejové hry uspořádají v letech 2026 a 2028 Č. Budějovice.

České hokejové hry, které jsou součástí série Euro Hockey Tour, se v letech 2026 a 2028 odehrají v Českých Budějovicích. V rámci čtyřleté spolupráce se na tom dohodli zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), města a Jihočeského kraje. Více»

V Českých Budějovicích začala výstavba justičního areálu.

Vyjde na 600 milionů korun. Více»

CREDITAS Real Estate připravuje nové byty v metropoli.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS zahájila předprodej 39 bytových jednotek s dispozicemi 1+kk až 4+kk v komorním projektu Jateční 35, který se nachází v moderní a pulzující lokalitě Holešovic v Praze. Více»

Všechny články a aktuality »»