Provozuje:
Juris Real Estate

Ministr Válek by měl další diskusi o sporu s Lichtenštejnskem za irelevantní.

Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by považoval další politickou debatu o sporu s Lichtenštejnskem o majetek za irelevantní.

Ministr Válek by měl další diskusi o sporu s Lichtenštejnskem za irelevantní.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by považoval další politickou debatu o sporu s Lichtenštejnskem o majetek za irelevantní.

Konkrétní nespravedlnosti vždy musí řešit soud, řekl novinářům při příchodu na jednání vlády. Demokraticky zvolená politická reprezentace podle něj po roce 1989 jasně rozhodla, že mají být napravovány křivdy z období od 25. února 1948.

Prezident Petr Pavel informoval vládu o lichtenštejnském návrhu na mimosoudní vyrovnání sporu o majetek, který mu představil lichtenštejnský dědičný princ Alois při jednání na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Na sociální síti X v úterý Pavel uvedl, že nemá v úmyslu zasahovat do rozhodování vlády. Prezident reagoval na úterní zprávu deníku Právo, podle kterého začal pomáhat prosadit smírné řešení a vstřícnými kroky vůči knížecímu rodu překvapil část vlády a opozice. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) při pokračujícím soudu nevidí důvod otevírat další jednání. Pozice České republiky se nezměnila, řekl novinářům v úterý při návštěvě Vídně.

"Pokud si vzpomínám dobře, v roce 1991 politická reprezentace jasně rozhodla o tom, co je deadline, to datum 25. února 1948. Další politická debata na toto téma je naprosto irelevantní," míní Válek. "Jestli je to spravedlivé, nespravedlivé, to jsou věci, které musí posuzovat soud," doplnil. Česká republika podle něj mohla napravovat nespravedlnosti komunistického režimu, protože se jednalo o režim totalitní. "Ale těžko je možné, a ani já bych pro to nebyl, otevírat debatu o rozhodnutí demokratické vlády po revoluci," uvedl. "Konkrétní nespravedlnosti, ke kterým pochopitelně vždycky může docházet, pak vždycky musí řešit soud tak, jak to bývá ve všech ostatních případech," uzavřel vicepremiér.

Nadace knížete z Lichtenštejna v říjnu sdělila, že je připravena se vzdát vlastnických nároků na majetek v ČR výměnou za vytvoření společného fondu, na který budou vlastnická práva ke spornému majetku převedena. Knížecí nadaci by v takovém případě byla svěřena povinnost odpovědně a udržitelně s majetkem ve fondu hospodařit. Lichtenštejnové u českých soudů usilují o vrácení rozsáhlého majetku, mimo jiné zámků v Lednici a ve Valticích na Břeclavsku. Lichtenštejnové přišli o majetek v tehdejším Československu v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Podle Nadace knížete z Lichtenštejna ale byla konfiskace nezákonná, a proto podala žaloby k 26 českým okresním soudům. Podle dostupných informací Lichtenštejnové zatím se žádnou z těchto žalob neuspěli, a to ani následně u Ústavního soudu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»