Provozuje:
Juris Real Estate

Mladí Češi se na počátku kariéry obávají, že si nebudou moci dovolit hypotéku.

Hlavní finanční sen mladých Češek a Čechů do 26 let? Bydlet ve vlastním, odpovědělo 68 procent respondentů ve výzkumu UniCredit Bank.

Mladí Češi se na počátku kariéry obávají, že si nebudou moci dovolit hypotéku.

autor. JURIS REAL, Hypoindex.cz, UniCredit Bank

Hlavní finanční sen mladých Češek a Čechů do 26 let? Bydlet ve vlastním, odpovědělo 68 procent respondentů ve výzkumu UniCredit Bank.

Téměř polovina (45 %) mladých dospělých v České republice zatím bydlí s rodiči, s partnerem či spolubydlícím si pronajímá byt 28 %. Ostatní žijí sami v pronájmu, na koleji nebo ve svém.

Mladí lidé jsou na začátku své kariéry a ve věku od 18 do 26 let buďto ještě studují nebo zatím pracují na nižších pracovních pozicích, což se odráží na jejich příjmu. Ten je mezi touto věkovou skupinou v průměru 17 105 Kč.

Třetina (34 %) mladých lidí má práci na plný úvazek a 5 % má živnost. Zbytek dotázaných má příjem z brigád či částečných úvazků, mnohdy v kombinaci s kapesným od rodičů.

„Podle našeho průzkumu může o hypotéku požádat přibližně každý čtvrtý mladý dospělý z deseti. Jsou to ti, kteří mají trvalý pracovní poměr nebo aktivní živnost. Ani ti se však v této fázi života, v níž přechází ze škol do prvních zaměstnání, zatím neobejdou bez pomoci rodičů. Po získání pracovních zkušeností se měsíční příjem může zvýšit a hypotéka tak může být dostupnější. Podle současných bankovních statistik žádají mladí lidé o první hypotéku o trochu později, mezi 28 a 31 lety. Tehdy už mívají stabilnější práci a jejich příjem jim to dovoluje,“ vysvětluje Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank. „Až 68 % mladých žadatelů tvoří páry. V případě mladého páru se hypotéka se dvěma příjmy získává snáze,“ podotýká Plocek.

I mladí lidé si mohou pomalu odkládat stranou peníze po menších částkách, byť jen v řádu stokorun. Ty za pár let mohou vytvořit dobrý základ pro hypotéku, která je pro lidi do 36 let věku dostupná za výhodnějších podmínek. „Odkládané peníze doporučujeme mladým lidem dát na spořicí produkt, odkud je lze kdykoliv zase vybrat. Podle našeho průzkumu již využívá spořicí účet 59 % mladých Čechů a dalších 35 % zvažuje, že si ho zřídí. Dobré řešení mohou představovat i termínované vklady, které mají jasně ohraničenou dobu, kdy zhodnocené peníze lidé získají zpět,“ doplňuje a uzavírá Plocek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájem domácností o fotovoltaiku pokračuje.

Žádostí o dotace dvojnásobně přibylo. Více»

Celoroční sjezdovka ve Velké Chuchli nevznikne.

Kousek od závodiště ve Velké Chuchli se lyžovat na zakryté sjezdovce nebude. Spolek Arnika zjistil, že investor po pěti letech stáhl svůj podnět ke změně územního plánu. Více»

České hokejové hry uspořádají v letech 2026 a 2028 Č. Budějovice.

České hokejové hry, které jsou součástí série Euro Hockey Tour, se v letech 2026 a 2028 odehrají v Českých Budějovicích. V rámci čtyřleté spolupráce se na tom dohodli zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), města a Jihočeského kraje. Více»

V Českých Budějovicích začala výstavba justičního areálu.

Vyjde na 600 milionů korun. Více»

CREDITAS Real Estate připravuje nové byty v metropoli.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS zahájila předprodej 39 bytových jednotek s dispozicemi 1+kk až 4+kk v komorním projektu Jateční 35, který se nachází v moderní a pulzující lokalitě Holešovic v Praze. Více»

Všechny články a aktuality »»