Provozuje:
Juris Real Estate

Možnost exekucí řidičských průkazů kvůli dlužnému výživnému bude komplexnější.

Soudní exekutoři budou moci zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za jejich studující děti do 26 let věku. Poslaneckou novelu exekučního řádu schválil Senát, teď ji dostane k podpisu prezident republiky.

Možnost exekucí řidičských průkazů kvůli dlužnému výživnému bude komplexnější.

autor. JURIS REAL

Soudní exekutoři budou moci zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za jejich studující děti do 26 let věku. Poslaneckou novelu exekučního řádu schválil Senát, teď ji dostane k podpisu prezident republiky.

V současnosti mohou soudní exekutoři pozastavit řidičský průkaz pouze dlužníkům alimentů za nezletilé, tedy děti do 18 let.

Věkové omezení je podle předkladatelů z řad poslanců KSČM, ČSSD a hnutí ANO diskriminační, legislativní novela situaci podle nich narovnává. "Povinnost platit výživné neplatí jen do zletilosti dítěte," sdělil za předkladatele Zdeněk Ondráček (KSČM).

Autoři předlohy poukazují také na to, že hrozba zabavení řidičského průkazu je účinným nástrojem k úhradě dluhu na výživném.

Výhrady vyjádřil jen Jiří Dienstbier (ČSSD), podle kterého může exekuce řidičského průkazu způsobit problém lidem, kteří peníze na úhradu alimentů nemají a musí dojíždět automobilem do práce. "Institut je z tohoto hlediska značně problematický," soudí.

Pro předlohu hlasovalo 58 senátorů, proti nebyl žádný. Ostatních 12 přítomných členů horní komory se hlasování zdrželo.

Zákonodárci v tomto volebním období již exekuce v několika novelách upravovali. Jednalo se např. o vyšší ochranu majetku nezadluženého z manželů, rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které exekutor nesmí dlužníkům doma zabavit, a o omezení úhrad nuceným prodejem imobilií (realit). Ze všech exekucí se navíc musí pořizovat obrazové záznamy. Stanovil se taktéž postup exekuce tak, že prodej nemovitosti má být až na posledním místě. Vyhláškou se snížily advokátní odměny při vymáhání menších opakujících se pohledávek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»