Provozuje:
Juris Real Estate

Muniční sklady jsou zajištěné dobře.

Investice by ale byly dobré.

Muniční sklady jsou zajištěné dobře.

autor. JURIS REAL, ČTK

Investice by ale byly dobré.

Muniční sklady jsou v České republice podle stávajících předpisů zabezpečené dobře, v souvislosti s informacemi o výbuchu ve Vrběticích by ale bylo dobré do jejich střežení více investovat.

ČTK to řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Areál muničního skladu musí být podle Hynka rozlehlý, protože musí obsahovat bezpečnostní zónu, za níž by se neměly dostat následky výbuchu. Např. vrbětický areál je obehnán asi 20 kilometry plotu.

Muniční sklady zároveň často bývají umístěné v lese, který dokáže ztlumit tlakovou vlnu vyvolanou výbuchem. Střežit kilometry dlouhý plot v lese je ale nesmírně obtížné po lidské i technické stránce.

Další zabezpečení se pak týká samotných objektů, ve kterých je munice přechovávána. Musí mít například podle Hynka lehký strop nebo stěnu, kudy unikne tlaková vlna. Jinak by se objekt choval jako granát.

Tlakovou vlnu poté zachytávají např. valy nebo les. Je také stanovené, kolik munice může být v objektu uskladněno. Pravidla stanovují také např. podobu vrat nebo zabezpečení kvůli statické elektřině.

Hynek se domnívá, že systém zabezpečení je dostatečný, proti profesionálům je ale podle něj obrana komplikovaná. Poukázal na loupeže dobře střežených vzácných uměleckých děl.

Existují ale podle něj technologie, které mohou při střežení muničních skladů být využity. Například česká firma Optokon vyvinula pro ropovody zařízení, které pomocí zakopaných optických vláken dokáže zaznamenat otřesy např. z navrtávání.

Zachytit dokáže i chůzi a odliší pohyb člověka, zvířete nebo vozidla. Pokud by byl takový systém umístěn kolem venkovního plotu muničního areálu, jeho střežení by zjednodušil.

"Podle stávajících předpisů si myslím, že muniční sklady jsou dobře zabezpečené, ale s ohledem na současné události by bylo možná dobré do nich více nainvestovat a tohle je jeden z prostředků, který by tomu silně napomohl," poznamenal Hynek.

Armáda na twitteru uvedla, že její muniční sklady jsou střeženy nejvyšším možným stupněm zabezpečení podle zákonných norem.

"Od zavedení ochrany Vojenskou policií s využitím elektronického systému střežení v roce 2004 nedošlo k žádnému incidentu, který by ohrozil muniční skladiště," sdělila. Samotný systém je podle ní v režimu utajení.

Již v roce 2014, kdy vybuchl sklad ve Vrběticích, armáda konstatovala, že v jejích sedmi muničních skladech platí velmi přísná alianční pravidla.

Vybavené jsou např. elektronickým protipožárním zařízením a slouží v nich vojenská hasičská jednotka. Objekty chrání ploty s čidly, kamerové systémy a infrazávory.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»