Provozuje:
Juris Real Estate

Na Pustevnách se dnes po šesti letech od požáru otevřel obnovený Libušín.

Chata byla původně postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Valašské muzeum v přírodě coby správce památky rozhodlo po požáru o obnově objektu, a to formou vědecké rekonstrukce, kdy se používaly tradiční metody a postupy.

Na Pustevnách se dnes po šesti letech od požáru otevřel obnovený Libušín.

autor. JURIS REAL, ČTK

Chata byla původně postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Valašské muzeum v přírodě coby správce památky rozhodlo po požáru o obnově objektu, a to formou vědecké rekonstrukce, kdy se používaly tradiční metody a postupy.

Objekt je od roku 1995 národní kulturní památkou, sloužil jako jídelna. Celkové náklady na obnovu Libušína byly 117,5 milionu korun.

"Po dvou letech příprav a čtyř letech práce jsme se dnes dostali k bodu, kdy Libušín je znovu slavnostně otevřen a znovu ho budou moci používat lidé, měsíc pro komentované prohlídky, od druhé poloviny září, nejpozději od začátku října jako restaurační provoz," řekl dnes novinářům ředitel muzea Jindřich Ondruš. Očekává, že o prohlídky Libušína bude velký zájem.

"Libušín vzbuzuje veliké emoce, přitahuje lidi a lidi o něj budou mít zájem, to bylo krásně ukázané při sbírce," uvedl Ondruš. Lidé přispěli na stavbu 11 miliony korun, zapojily se také firmy a různé instituce.

Zájem o prohlídky Libušína byl dnes velký, v poledne byly při slavnostním otevření u Libušína stovky lidí. "Lidé nám psali, volali, zajímali se o možnost prohlídek," sdělil ČTK mluvčí muzea Tomáš Gross.

Na dnešní den muzeum vydávalo lístky, kterými si lidé mohli rezervovat krátkou bezplatnou prohlídku. Od pátku již budou prohlídky volné a nebude třeba je rezervovat, průvodci budou na Libušíně každý den kromě pondělí vždy od 10:00 do 17:00.

Na prohlídku přišel např. starší muž z Rožnova pod Radhoštěm. "Jezdím tady už 50 let na běžkách a na Libušíně jsme měli vždy s kamarádem zastávku. Stavba se mi moc líbí, je to nádherné, hezčí, než to bylo," uvedl.

Přijeli např. i turisté z okolí Litomyšle, kteří pobývali v rožnovských lázních. "Jsme tady poslední den, tak jsme se chtěli podívat na Libušín, byli jsme tady i před jeho vyhořením. Ta historie na nás tady dýchá, ty odkazy předků, to my hrozně milujeme, po těchto věcech my po Česku rádi jezdíme," řekla ČTK Milena z Litomyšle.

Obnovenému Libušínu dnes požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. "Toto místo se stalo zvláště v době národního obrození důležitým místem, protože lidé se chtěli dívat do dějin, do dějin křesťanských, ale i do těch starších, protože se potřebovali dívat ke svým kořenům a říct: My jsme tady byli dávno. A jestli se dobře díváme do dějin, tak nás to vede k zodpovědnosti za budoucnost," uzavřel Graubner.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»