Provozuje:
Juris Real Estate

Národní památkový ústav na většině památek zdraží vstupné.

Většina státních památek v hlavní sezoně, která letos začíná 28. března, zdraží vstupné. Zvýšení bude od 20 do 60 korun, na čtvrtině památek se vstupné nezmění.

Národní památkový ústav na většině památek zdraží vstupné.

autor. JURIS REAL, ČTK

Většina státních památek v hlavní sezoně, která letos začíná 28. března, zdraží vstupné. Zvýšení bude od 20 do 60 korun, na čtvrtině památek se vstupné nezmění.

Národní památkový ústav (dále i jako "NPÚ") zdůvodnil zdražení zvýšenými finančními náklady na správu památek a úspornými opatřeními ministerstva kultury, letos dostal na provoz o 30 milionů korun méně.

Systém slev nastavený v minulých letech zůstává zachován, děti do šesti let mají vstup zdarma, děti od šesti do 17 let pak mají slevu 70 procent ze vstupného. Novinářům to sdělila ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Návštěvníky letos čekají na několika památkách nově zpřístupněné prostory. Stovka památek, které NPÚ spravuje, se veřejnosti letos otevře už na Zelený čtvrtek 28. března a v každodenním provozu zůstane otevřená po celé velikonoční svátky. Od 2. dubna budou mít památky pravidelný návštěvnický režim.

Vstupné se po dvou letech na většině památek zvýší, v průměru o šest procent. U poloviny památek se NPÚ rozhodlo zvýšit vstupné pro dospělé na základních okruzích o 20 korun, u 15 objektů o 40 korun.

U tří zaplatí dospělí návštěvníci o 60 korun více než loni, např. na zámek v Českém Krumlově a v Lednici. Na čtvrtině památek se vstupné nemění.

"Příspěvek na provoz má letos Národní památkový ústav o 30 milionů korun nižší. Je tady i inflace, zdražují se služby a provoz našich zámeckých areálů je čím dál náročnější," zdůvodnila zdražení Goryczková.

Předpokládá, že vyšší vstupné zajistí desítky milionů korun navíc, kterými pokryjí zvýšené náklady. "A také zaplatíme sezonní průvodce," řekla ředitelka.

Sezonní průvodcovství podle ní letos negativně ovlivní novela zákoníku práce, která dává zaměstnavatelům více povinností. Takzvaní dohodáři by měli mít také nárok na dovolenou a příplatky za práci o víkendech a svátcích. Na kvalitu průvodců či frekvenci prohlídek to podle ředitelky nebude mít vliv. Do budoucna je však nutné udržet sezonní průvodce.

"Máme stálou průvodcovskou základnu, která chodí v letních měsících, jsou to zkušení odborníci. Pokud bychom tohle nebyli schopni zajistit, tak kvalita průvodcovské činnosti klesne. A pak by to teprve návštěvníci pocítili," doplnila.

Nové prohlídkové trasy a prostory se otevřou pro návštěvníky na státním zámku Litomyšl, který se od loňského února rekonstruuje. "Letos dokončujeme první etapu financovanou z Evropských fondů ve výši asi 250 milionů korun. Druhá etapa bude financovaná z národních zdrojů, je připraveno dalších 300 milionů na celkovou obnovu především fasád," uvedla Goryczková.

Od července se zpřístupní historická kuchyně a zámecká věž. Práce by se měly dokončit v roce 2027. Na zámku Uherčice na Znojemsku se od konce dubna zpřístupní obnovené zámecké interiéry prvního patra východního křídla, jejichž výzdoba patří k nejhodnotnějším prvkům celého areálu. Na šumavském hradu Velhartice zavede návštěvníky nová trasa do sklepních prostor tzv. Huertova zámeckého křídla.

Opravené zahrady se otevřou na státním zámku Lysice na Blanensku, a to včetně technické památky, raritní fíkovny s posuvnou střechou. Kompletní obnovu prodělal také Letohrádek Bellarie na státním hradu a zámku Český Krumlov a od září ho představí nová návštěvnická trasa.

Barokní lékárna se veřejnosti otevře v klášteře Zlatá Koruna. Lékárna původně patřila jezuitskému řádu v Jihlavě. Pro klášter Zlatá Koruna jí vykoupilo ministerstvo kultury od privátního vlastníka za 3,8 milionu korun.

Další nové instalace budou součástí projektu Po stopách šlechtických rodů, který se letos zaměří na Habsburky. NPÚ chce představit, jak Habsburkové bydleli v Čechách a na Moravě od 18. do 20. století. Hlavními habsburskými objekty budou zámky Konopiště, Ploskovice a Zákupy. Projekt doprovodí také výstavy a přednášky.

Zájem o hrady a zámky se v loňském roce zvýšil, navštívilo je 4,2 milionu lidí, což je meziročně asi o půl milionu více. Čísla však stále nedosahují roku 2019, kdy státní hrady a zámky navštívilo přes pět milionů občanů.

Zvýšený zájem zaznamenaly i objekty otevřené celoročně. Během ledna a února 2024 je navštívilo o 17 procent turistů víc než ve stejném období loni.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájem domácností o fotovoltaiku pokračuje.

Žádostí o dotace dvojnásobně přibylo. Více»

Celoroční sjezdovka ve Velké Chuchli nevznikne.

Kousek od závodiště ve Velké Chuchli se lyžovat na zakryté sjezdovce nebude. Spolek Arnika zjistil, že investor po pěti letech stáhl svůj podnět ke změně územního plánu. Více»

České hokejové hry uspořádají v letech 2026 a 2028 Č. Budějovice.

České hokejové hry, které jsou součástí série Euro Hockey Tour, se v letech 2026 a 2028 odehrají v Českých Budějovicích. V rámci čtyřleté spolupráce se na tom dohodli zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), města a Jihočeského kraje. Více»

V Českých Budějovicích začala výstavba justičního areálu.

Vyjde na 600 milionů korun. Více»

CREDITAS Real Estate připravuje nové byty v metropoli.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS zahájila předprodej 39 bytových jednotek s dispozicemi 1+kk až 4+kk v komorním projektu Jateční 35, který se nachází v moderní a pulzující lokalitě Holešovic v Praze. Více»

Všechny články a aktuality »»