Provozuje:
Juris Real Estate

Národní památkový ústav podal v rest. kauze mobiliáře zámku Opočno dovolání.

NPÚ podal v restituční kauze týkající se části mobiliáře státního zámku Opočno na Rychnovsku dovolání k Nejvyššímu soudu. ČTK to při Hradozámecké noci na Hrádku u Nechanic řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec.

Národní památkový ústav podal v rest. kauze mobiliáře zámku Opočno dovolání.

autor. JURIS REAL, ČTK

NPÚ podal v restituční kauze týkající se části mobiliáře státního zámku Opočno na Rychnovsku dovolání k Nejvyššímu soudu. ČTK to při Hradozámecké noci na Hrádku u Nechanic řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu na Sychrově Miloš Kadlec.

Dovolání směřuje proti soudnímu verdiktu, jímž odvolací Krajský soud v Pardubicích v únoru pravomocně rozhodl o vydání části mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů. Současně NPÚ podle Kadlece připravuje s restituenty dohodu o vydání inventáře, jak rozhodly soudy. "Protože bylo podáno dovolání, tak dohoda ještě nebyla uzavřena," uvedl.

Aktuálně památkáři jednají s restituenty o výpůjčce předmětů, aby mohly dál zůstat na zámku v Opočně jako dosud. Podle Kadlece je u protistrany zájem a vstřícnost.

"V současné době dochází k precizaci textace smlouvy o výpůjčce, k nastavení konkrétních podmínek, včetně finančních. Věřím, že do konce letošního roku dojde k nějakému konsenzu a smlouva bude podepsána," sdělil Kadlec.

Doba výpůjčky v projednávané smlouvě by podle představ památkářů mohla být do konce roku 2024 s cenou 200.000 korun za sezonu.

V rozsudku je podle NPÚ uvedeno zhruba 250 nesporných věcí. V souboru předmětů je např. kočár ve vstupním průjezdu, lustry, takřka 40 obrazů nebo historické zbraně. Kdyby si restituenti předměty odvezli, památkáři by je v Opočně nahradili předměty z depozitářů.

"Na první pohled by však náhrada byla patrná v obrazárně, kde se jedná o rozměrná plátna, ale například paroží nebo zbraně jsme schopni nahradit," prohlásil Kadlec.

Podle soudu žalobci prokázali, že jsou oprávněnými osobami a že věci přešly na stát bez právního důvodu. Původně byly vlastníkům zabaveny po druhé světové válce podle Benešových dekretů jako osobám německé národnosti, později bylo prokázáno, že tento důvod nebyl dán, uvedl soud.

Pardubický soud tak 27. února z velké části žalobě vyhověl, vydal věci do podílového vlastnictví žalobců, kterými byli Jerome Colloredo-Mannsfeld a Kristina Colloredo-Mansfeldová, jejichž otcové byli bratři. Neuznal pouze menší počet předmětů, které požadovala Kristina Colloredo-Mansfeldová jako dědictví po svém otci.

Třicetiletý spor o vlastnictví samotného zámku, který vedla dcera posledního šlechtického vlastníka zámku Kristina Colloredo-Mansfeldová s Českou republikou, skončil v roce 2021. Soudy rozhodly, že zámek patří státu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»