Provozuje:
Juris Real Estate

Nedávno přijatá novela stavebního zákona míří k Ústavnímu soudu.

Stížnost podává 17 senátorů.

Nedávno přijatá novela stavebního zákona míří k Ústavnímu soudu.

autor. JURIS REAL

Stížnost podává 17 senátorů.

Napadají tu část legislativní novely, která ruší možnost účasti spolků ve správních řízeních vedených stavebními úřady podle stavebního zákona, jestliže kvůli záměru neprobíhá EIA, tedy posuzování vlivů na životní prostředí.

Senátoři napadají i tři nové odstavce ve stavebním zákoně, které zásadním způsobem omezují možnost přezkumu zákonnosti závazných stanovisek vydávaných pro účely řízení podle stavebního zákona.

Napadená ustanovení nebyla součástí původního vládního návrhu novely stavebního zákona, ale byla do něj zařazena až pozměňovacími návrhy poslanců v průběhu projednávání v Poslanecké sněmovně.

Právní předpis teď podle stěžujících si senátorů omezuje práva spolků na účasti ve správních řízeních s odůvodněním, že se jedná o nepřiměřené omezení základního práva obyvatel domáhat se svých práv na užívání majetku, popř. práv na přístup do krajiny a na obecné užívání veřejné zeleně a lesa.

Ve formě, v jaké zákon prošel, všichni lidé, kteří žijí v okolí budoucího středně velkého stavebního záměru dotýkajícího se přírody v místě jejich bydliště, ale nemají vlastnické právo k sousedním pozemkům nebo stavbám, zcela ztrácejí možnost ovlivnit rozhodování stavebního úřadu o umístění a povolení takové stavby.

Legislativní úprava jim doposud zaručovala účast v řízení alespoň prostřednictvím spolků. Novelizací však tuto možnost bez náhrady ztratili. A to je z hlediska ústavních principů podle stížnosti nepřiměřené.

„Účast veřejnosti v rozhodování je žádoucí, neboť má pozitivní dopad na kvalitu vydávaných rozhodnutí. Současně působí protikorupčně. Přítomnost občanů ve správních řízeních a dalších procesech činí tato jednání transparentnější a omezuje možnost ‚nadstandardních‘ dohod mezi úředníky a investory,“ uvedl senátor za Prahu 11 Ladislav Kos, který se ke stížnosti přidal. Iniciátory stížnosti byli Zelení.

„Vyloučení veřejnosti považujeme za protiústavní zásah do občanských práv,“ sdělil šéf Zelených Matěj Stropnický.

„Novela selhává v tom, že nedokáže řízení urychlit, poněvadž neomezuje účast dotčených orgánů v řízení, nýbrž jen vylučuje veřejnost. Pokud chtěla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dosáhnout omezení zdržování výstavby ze strany některých ekologických spolků, mohla např. omezit účast veřejnosti podle místa bydliště, ale ne ji vyloučit úplně,“ uvedl Stropnický.

„Je důležité, aby i ekologické organizace vysvětlovaly své postupy,“ řekl premiér k tomu, že nevládní organizace kritizují podobu novely stavebního zákona, který byl přijat za této vlády a která podle nich omezuje práva občanů.

Podle premiéra jsou reálné, relevantní výhrady, když mají nové stavby negativní dopad, ale na druhé straně jsou i někteří, kteří protestují bez reálného důvodu.

„Existují postupy, které jsou obstrukční,“ kritizoval předseda vlády činnost některých nevládních sdružení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»