Provozuje:
Juris Real Estate

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově má stát nejdříve za 10 let.

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově bude stát nejdříve za deset let, sdělil novinářům po schůzi vlády ve Vimperku jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově má stát nejdříve za 10 let.

autor. JURIS REAL, ČTK

Nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově bude stát nejdříve za deset let, sdělil novinářům po schůzi vlády ve Vimperku jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Finanční náklady mohou být až dvě miliardy Kč. Mělo by být v bývalém zámeckém zahradnictví. Podmínkou je, že se pro stavbu rozhodne vláda, řekl Kuba.

Stát letos čelí zesílenému tlaku od UNESCO, aby doložil, jak bude problém řešit, uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Památkáři a UNESCO dlouhodobě kritizují, že točna je v zahradě.

Kuba zmínil, že by mohlo vzniknout modernější hlediště, jež by odpovídalo evropským standardům. "Nutno si ale říct, že to nebude stát ani zítra, ani za rok. Pokud by se pro to vláda, Jihočeský kraj a město České Budějovice rozhodli, tak bude stát nejdřív za deset let. Je třeba k tomu získat pozemky, jsou v privátním vlastnictví, jednáme s vlastníky, jestli by vůbec byly přístupné," informoval Kuba.

Ministerstvo kultury letos oznámí, jak bude vypadat nové otáčivé hlediště. O točně a jejím umístění se bude zřejmě jednat i na podzim při zasedání UNESCO v Saúdské Arábii. Novinářům to oznámil Baxa.

"V letošním roce bohužel čelíme zesílenému tlaku organizace UNESCO na to, abychom doložili, jakým způsobem se chystáme řešit problematiku otáčivého hlediště," řekl ministr.

Baxa i Kuba konstatovali, že pracují s variantou, podle níž by točna stála v bývalém zámeckém zahradnictví. Vzniklo by i její zázemí, jak oznámil ČTK v únoru ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek a krumlovský místostarosta Zbyněk Toman (ODS).

Než bude nové hlediště hotové, mělo by se hrát na nynějším v zámecké zahradě. Odhad nákladů na stavbu nové točny byl podle Národního investičního plánu pro léta 2020 až 2050 bývalé vlády asi 1,5 miliardy Kč.

"Otáčivé hlediště je fenomén, který má úžasný genius loci. Památkáři opravili letohrádek Bellarie a jde to hůř skloubit s provozem divadla. Hledáme cestu, jak skloubit provoz divadla s tím, že je přístupná Bellarie. To se nám musí povést, kdyby se to nepovedlo, byl by to velký problém. Jihočeský kraj a město České Budějovice zásadně trvají na tom, aby se dohoda našla. Hledáme řešení, kdy budou vedle sebe schopni dlouhodobě existovat divadlo a památkáři. Je pro nás nepřijatelné, že by se (hlediště) jakkoli zavíralo, než najdeme to řešení," prohlásil Kuba.

České Budějovice, jimž točna patří, mají smlouvu s památkáři o pronájmu zámecké zahrady do konce letošního roku. V pracovní skupině pod ministerstvem kultury se jedná o smlouvě na rok 2024 a o tom, jak bude nynější točna fungovat u opravené Bellarie.

Loni přilákalo Jihočeské divadlo na krumlovskou točnu 52.469 diváků při tržbách 43,9 milionu Kč. Letos tam od 2. června do 10. září uvede šest titulů. Točna v Českém Krumlově přináší divadlu čtyři pětiny všech tržeb.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Letos má provozní příspěvek od města České Budějovice téměř 154 milionů korun. V krumlovské zámecké zahradě hraje divadlo od roku 1958.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»