Provozuje:
Juris Real Estate

Nový předseda NSS Mazanec bude řešit nárůst agendy i doplňování soudu.

Funkci předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) převzal sedmašedesátiletý Michal Mazanec, který byl v uplynulých 15 letech místopředsedou NSS.

Nový předseda NSS Mazanec bude řešit nárůst agendy i doplňování soudu.

autor. JURIS REAL

Funkci předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) převzal sedmašedesátiletý Michal Mazanec, který byl v uplynulých 15 letech místopředsedou NSS.

Mezi úkoly, které ho čekají, je například řešení dlouhodobého nárůstu agendy soudu a jeho doplňování kvalitními soudci, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Mazanec nahradil Josefa Baxu, kterému skončilo funkční období a nadále bude řadovým soudcem nejvyšší instance správního soudnictví.

Experti oslovení v minulých dnech ČTK neočekávají razantní změnu ve stylu práce soudu, spíše přepokládají, že Mazanec naváže na Baxovu práci.

Prezident Miloš Zeman Mazance vybral, přestože kvůli věku nemůže zůstat v čele soudu celých deset let.

Místopředsedkyní soudu by se měla výhledově stát Barbara Pořízková. Ta absolvovala schůzku s prezidentem, dostala příslib jmenování, ale termín zatím není známý. Mazanec tak nyní povede Nejvyšší správní soud sám, bez zástupce.

Vzhledem k časovému vytížení Mazanec zatím neposkytuje rozhovory médiím. Soud v tiskové zprávě odkázal na červencový rozhovor pro odborný web Iurium.cz. Mazanec v něm zdůraznil důležitost "osobní i funkční" nezávislosti soudců.

"Oslabovat nebo dokonce likvidovat nezávislost administrativní justice, i kdyby to bylo doprovázeno sebehlasitějším populistickým troubením, znamená podkopávat právní stát. Je ostatně i z naší historie známo, že nedemokratické nebo totalitní režimy správní justici omezují nebo vůbec likvidují hned na prvním místě," uvedl v rozhovoru.

Mazanec pro Iurium.cz také řekl, že v důsledku "legislativní vztekliny" se postupně vytrácí tisícileté chápání psaného práva jako závazné normy chování a právo se začíná podobat technickému návodu k obsluze mixéru, občas špatně přeloženému z cizí řeči.

Mazanec je absolvent pražské právnické fakulty, patří k nejuznávanějším odborníkům na správní právo. Po roce 2000 se podílel na reformě správního soudnictví, včetně osnovy soudního řádu správního a doprovodných zákonů. Soudní kontrolu veřejné správy označil Mazanec za celoživotní profesi i zájem. Funkční období předsedy je desetileté, Mazanec ale bude soud řídit maximálně něco přes tři roky. Funkce soudci totiž zaniká s koncem roku, ve kterém dosáhl věku 70 let. Mazancovi bude 70 v roce 2021.

NSS rozhoduje hlavně o kasačních stížnostech ve sporech, v nichž stojí lidé či firmy proti úřadům a dalším institucím. Dále rozhoduje o volebních stížnostech, o návrzích na rozpuštění či pozastavení činnosti politických stran a také o kárných žalobách na soudce, státní zástupce a exekutory. Zabývá se například i problematikou územních plánů či místních a krajských referend.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»