Provozuje:
Juris Real Estate

Obchody po pauze otevřely.

Havlíček doufá, že Česká republika situaci zvládne.

Obchody po pauze otevřely.

autor. JURIS REAL, ČTK

Havlíček doufá, že Česká republika situaci zvládne.

Obchody, provozovny služeb či restaurace, které po více než měsíční nucené pauze otevřely díky uvolnění vládních opatření proti koronaviru, zaznamenaly větší zájem zákazníků než obvykle, dramatické to ale nebylo.

Vedle obchodů se částečně mohly otevřít i galerie, muzea, knihovny, zoo, památky, herny a kasina. Provoz obnovily i fitness centra, posilovny a bazény.

Pokud se situaci podaří v následujících zhruba dvou týdnech zvládnout, "jsme z toho téměř venku", řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v ČR už nějakou dobu zpomaluje. Ve středu přibylo 4 562 potvrzených nákaz, zhruba o 400 méně než před týdnem.

S ohledem na situaci tak Česká republika přešla ze čtvrtého na třetí stupeň protikoronavirových opatření (PES).

Předvánoční nákupy se teprve rozbíhají. Průměrnou návštěvnost obchodních center dnes Asociace nákupních center odhadla na 50 procent, zásadní problémy při znovuotevření prodejen nezaznamenala.

Zlepšení návštěvnosti čekají obchodníci i asociace o nadcházejícím druhém adventním víkendu.

Ráno na otevření pražských obchodních center davy nečekaly. Lidé, kteří tam po zahájení provozu přišli, mířili hlavně do salonů krásy, pro vánoční dekorace nebo do kaváren.

Před některými provozovnami, zejména kadeřnictvími, se podle zjištění ČTK tvořily fronty a někde kvůli velkému zájmu lidí prodloužili otevírací dobu.

Někteří provozovatelé kadeřnictví v Praze ale ČTK řekli, že kvůli uzavření na jaře i na podzim nemají už žádné rezervy, podpora od státu jim zatím na účty nepřišla a dostali se tak na pokraj ukončení činnosti.

Večer v hlavním městě zájem o nákupy zesílil, zjistila ČTK. Fronty se v obchodních centrech tvořily třeba u prodejen s oblečením nebo s dárkovými předměty a bytovými doplňky. Lidé však zpravidla čekali na vstup jen několik minut.

"Výrazný nárůst zákazníků jsme zaznamenali obzvláště po 16:00 hod. Návštěvníci jsou ale velmi disciplinovaní a ohleduplní," konstatovala ČTK ředitelka nákupního centra Arkády Pankrác Denisa Gálová.

Podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka o zájmu lidí opět moci nakupovat svědčily kolony aut v okolí některých nákupních center.

Návštěvnost znovuotevřených restaurací byla třeba v centru Prahy kolem poledne různá. V hospodě blízko Národní třídy se redaktor ČTK mezi hosty před pípou prakticky nevešel a roušku neměl na obličeji v podstatě nikdo.

Jinde se hygienická opatření dodržovala a restaurace hlásily plno. Na nejasná pravidla narazil Havlíček v pražském obchodním centru Palladium, bude je chtít upřesnit od ministerstva zdravotnictví.

Stravovací provoz tady otevřel jako restaurace, které mohou fungovat do 50 procent kapacity, stravovací zóny ve velkých obchodních centrech přitom ale v provozu být nesmějí.

Znovuotevřené kulturní instituce čekají zvýšený zájem spíše o víkendu. Kulturní akce se zatím mohou konat pouze bez diváků, v platnosti zůstávají i povinné roušky ve všech vnitřních prostorech a na vybraných veřejně přístupných místech.

Povinné jsou roušky nadále i na veřejných sportovištích, jako jsou fitness centra nebo posilovny, které byly uzavřeny od 9. října.

Např. znovuotevřené českolipské Cardio Fitness centru nebo přerovské Sportovním centru Mlýn i přes povinnost roušek zaznamenaly velký zájem lidí o cvičení. Prodloužili tam kvůli tomu i provozní dobu. Fronty se dnes vytvořily i před otevřením některých pražských saun. Lidé směřovali také do dalších otevřených provozoven a prodejen. V centru Jihlavy čekali v řadě třeba před papírnictvím v Palackého ulici nebo u obchodu s levným textilem. Menší hlouček zákazníků postával před tamním hodinářstvím.

Fronta se vytvořila i v centru Prahy na Staroměstském náměstí, a to před palácem Kinských, kde lidé čekali na zhlédnutí výstavy děl slavného malíře Rembrandta. Pořadatelé je pouštěli do budovy tak, aby na výstavě bylo najednou maximálně 40 lidí.

Naproti tomu Pražský hrad se návštěvníkům neotevřel. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář to odůvodnil obavou z přeplněných nádvoří a front. V prosinci ale bude v Jízdárně Pražského hradu zpřístupněna výstava J. A. Komenský a 24. prosince se otevře pro tradiční půlnoční mši katedrála svatého Víta.

Uvolnění znamená i návrat venkovních trhů, v sobotu se tak po více než měsíční pauze budou opět konat farmářské trhy na pražské náplavce.

Koronavirus a s tím spojená témata rezonovala i v Senátu, který se zabýval zákony postoupenými Sněmovnou ve stavu legislativní nouze. Senátoři mj. doplnili novelu o spotřební dani o to, aby živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus dostávali peníze i z programu Antivirus, podobně jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s doplněním souhlasila.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»