Provozuje:
Juris Real Estate

Obelhávat banky a soudní exekutory se nevyplácí!

Přijďte se proto raději se svými finančními problémy poradit s odborníky do společnosti JURIS REAL, spol. s r. o.

Obelhávat banky a soudní exekutory se nevyplácí!

Přijďte se proto raději se svými finančními problémy poradit s odborníky do společnosti JURIS REAL, spol. s r. o.

autor. JURIS REAL

Dlužníci hledají triky na exekutory.

Vyhnout se exekuci překotnými manévry s majetkem, třeba převodem domu na děti a příbuzné, se snaží čím dál tím více dlužníků. Mnozí také ze sebe dělají na oko bezdomovce a registrují se k trvalému pobytu na městských úřadech. Vyplývá to z analýzy Evropského právního informačního systému CODEXIS vypracované pro Právo, jejíž závěry potvrzují rovněž exekutoři. Jedním dechem však dodávají – ani rafinovaným převodem majetku na někoho jiného, a to i s určitým předstihem před splatností, ale exekuci nezabráníte. „Z bezmála padesáti tisíc exekucí vykonaných námi za rok 2010 se převodem majetku na jiný subjekt snažilo exekuci vyhnout osm procent dlužníků, to je asi čtyři tisíce,“ sdělil Právu exekutor Tomáš Vrána z Přerova. „Podstatné není ani to, že splatnost dluhu ještě nenastala, což v této věci potvrdilo i klíčové rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR,“ řekla Právu právnička informačního systému CODEXIS Petra Gříbková. Podnikatel Pavel J. si v bance půjčil milión korun se splatností do dvou let s desetiprocentním úrokem. Peníze nevracel a půl roku před datem splatnosti daroval dětem svůj rodinný dům včetně stavební parcely se zahradou. Darovací smlouvu však Nejvyšší soud ČR označil za neúčinnou a Pavla J. uznal vinným z pokusu trestného činu poškozování věřitele. "Převod majetku na někoho jiného v okamžiku, kdy vám hrozí exekuce, může být klasifikován jako trestný čin poškozování věřitele, kde hrozí odnětí svobody od šesti měsíců do osmi let,“ dodala Gříbková. „Exekuce není ušetřen ani majetek spadající do společného jmění manželů, přestože je zadlužen jen jeden z manželů; a to ani v případě zúžení či výhrady jeho vzniku notářsky ověřenou smlouvou,“ zdůraznila Gříbková. Stejně tak nepomůže, když si věřitel hraje na bezdomovce. Karel S. z Jihlavy se před věřiteli ukrýval tak, že měl trvalý pobyt na městském úřadě. Na účtech nedisponoval penězi, vše dělal načerno. Nastoupila tedy na něho tzv. mobiliární exekuce. „Vykonavatelé ho vypátrali, zjistili, že disponuje majetkem, jenž mu byl zabaven a umořeny z něho dluhy,“ uzavřel Vrána. Trvalý pobyt má podle jeho slov pouze evidenční charakter a podstatné je místo skutečného pobytu.

Co říká zákon

Poškození věřitele se dopouští ten, kdo byť i jen částečně zmaří uspokojení svého věřitele tím, že zničí, poškodí, zatají, zcizí, učiní neupotřebitelnou, nebo odstraní, byť i jen část svého majetku.

Dále je poškozením věřitele to, kdy dlužník postoupí pohledávku, anebo převezme dluh jiného, či zatíží věc, která je předmětem závazku, nebo ji pronajme, předstírá nebo uzná i existující právo nebo závazek, nebo předstírá nebo uzná právo nebo závazek ve větším rozsahu, než odpovídá skutečnosti.

Rovněž předstírání úpadku nebo zdánlivé zmenšování či zánik majetku jsou kvalifikovány jako poškození věřitele (Ginter, J. Dlužníci hledají triky na exekutory. Deník Právo, dne 7. 1. 2011, s. 1 až 5).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»