Provozuje:
Juris Real Estate

Objem hypotečních úvěrů v listopadu meziročně stoupl o 121 procent.

Hypoteční banky a stavební spořitelny poskytly v listopadu hypoteční úvěry za 16,2 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 121 procent.

Objem hypotečních úvěrů v listopadu meziročně stoupl o 121 procent.

autor. JURIS REAL, ČBA a ČTK

Hypoteční banky a stavební spořitelny poskytly v listopadu hypoteční úvěry za 16,2 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 121 procent.

Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v listopadu z říjnových 5,71 procenta na 5,67 procenta, a byla tak nejníže od července 2022. Toto zjištění vyplývá ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.

Data dodávají všechny hypoteční banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

"Objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů je druhý měsíc po sobě na letošních rekordních hodnotách a současně na více než dvojnásobku v meziročním srovnání. Přispěla k tomu zejména deaktivace ukazatele DSTI, tedy limitu splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu, ze začátku července," uvedl manažer hypoték v Komerční bance Ondřej Šuchman. "Navíc někteří lidé již nechtějí čekat, zda a případně o kolik klesnou úrokové sazby hypoték v příštím roce,“ dodal. Nepatrný meziměsíční růst o procento znamená, že listopad byl z pohledu poskytnutých hypoték doposud nejsilnější měsíc v letošním roce. Z meziročního pohledu se projevuje vliv nižší srovnávací základny, kdy se data srovnávají s velmi slabou druhou polovinou minulého roku.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v listopadu dosáhl 13,4 miliardy Kč po říjnových 13,2 miliardy. Objem refinancovaných úvěrů, tedy interně či z jiné instituce, činil 2,8 miliardy proti 2,9 miliardy o měsíc dříve. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl v listopadu 4 166, což představuje dvouprocentní meziměsíční a 91procentní meziroční nárůst. Jde o nejvyšší hodnotu od června minulého roku. Úrokové sazby v posledním půl roce klesají, což umožnil postupný pokles tržních úrokových sazeb. I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby z pohledu posledních dvou dekád nadprůměrně vysoké, na podobných úrovních se nacházely také v letech 2008 a 2009. Nabídkové sazby se v průměru udržují stále nad šestiprocentní hranicí, kde se pohybují od poloviny loňského roku.

"Trhy se připravují na snižování sazeb centrálních bank v příštím roce. V posledních týdnech se tato očekávání citelně zintenzivněla, což se projevilo i v rychlejším poklesu úrokových sazeb delších splatností, které jsou klíčové i pro sazby hypoték. To by mohlo předznamenávat rychlejší pokles hypotečních sazeb, než se předpokládalo ještě před nedávnem," prohlásil ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Cena zdrojů na mezibankovním trhu za poslední týdny výrazně klesá, což odráží očekávání trhu hraničící s jistotou na budoucí pokles úrokových sazeb, řekl ČTK zemský ředitel společnosti 4fin Vratislav Jůza. Cena zdrojů je u nejoblíbenější tříleté fixace lehce nad čtyřmi procenty a u pětileté fixace se dostala pod čtyři procenta.

"Dá se tak očekávat, že velká konkurence nakonec přinutí banky ke snížení úrokových sazeb na hypotékách o dalších pár desetinek níže," míní Jůza.

Hypoteční specialistka společnosti FinGO Jana Vaisová u klientů pozoruje, že se připravují na pokles úrokových sazeb začátkem příštího roku. Nyní v prosinci vyčkávají, chtějí si ponechat klidné Vánoce a řešit záležitosti v lednu, podotkla.

Průměrná hypotéka v listopadu poklesla z 3,23 na 3,21 milionu Kč, stále však jde o druhou nejvyšší hodnotu v letošním roce a po říjnu o nejvyšší hodnotu od března minulého roku.

Nejvyšší průměrná hypotéka byla v listopadu 2021, kdy činila 3,46 milionu Kč. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně 2,83 milionu Kč dosáhla letos v lednu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájem domácností o fotovoltaiku pokračuje.

Žádostí o dotace dvojnásobně přibylo. Více»

Celoroční sjezdovka ve Velké Chuchli nevznikne.

Kousek od závodiště ve Velké Chuchli se lyžovat na zakryté sjezdovce nebude. Spolek Arnika zjistil, že investor po pěti letech stáhl svůj podnět ke změně územního plánu. Více»

České hokejové hry uspořádají v letech 2026 a 2028 Č. Budějovice.

České hokejové hry, které jsou součástí série Euro Hockey Tour, se v letech 2026 a 2028 odehrají v Českých Budějovicích. V rámci čtyřleté spolupráce se na tom dohodli zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), města a Jihočeského kraje. Více»

V Českých Budějovicích začala výstavba justičního areálu.

Vyjde na 600 milionů korun. Více»

CREDITAS Real Estate připravuje nové byty v metropoli.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS zahájila předprodej 39 bytových jednotek s dispozicemi 1+kk až 4+kk v komorním projektu Jateční 35, který se nachází v moderní a pulzující lokalitě Holešovic v Praze. Více»

Všechny články a aktuality »»