Provozuje:
Juris Real Estate

Objem poskytnutých hypoték loni klesl o 25 mld. na 138 mld. Kč.

Hypoteční banky v České republice loni poskytly podle odhadu hypotéky za 138 miliard korun, to jest o 25 miliard méně než roce 2022. Objem úvěrů ze stavebního spoření klesl o 20 miliard na 34 miliard korun.

Objem poskytnutých hypoték loni klesl o 25 mld. na 138 mld. Kč.

autor. JURIS REAL, ČSOB a ČTK

Hypoteční banky v České republice loni poskytly podle odhadu hypotéky za 138 miliard korun, to jest o 25 miliard méně než roce 2022. Objem úvěrů ze stavebního spoření klesl o 20 miliard na 34 miliard korun.

Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB stavební spořitelny Martin Vašek. Podle odhadů skupiny ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku klesly ceny bytů a rodinných domů, zatímco ceny pozemků vzrostly. Hypoteční banka ze skupiny ČSOB je lídrem tuzemského hypotečního trhu. Banky tak podle Vaška loni i přes náročnější tržní podmínky poskytly domácnostem úvěry na bydlení za 172 miliard korun, v roce 2022 to bylo 217 miliard korun.

"Poptávku klientů tlumil zejména meziročně silný růst průměrných úrokových sazeb, mírně klesající ceny nemovitostí a rostoucí ceny zboží a služeb kvůli vysoké inflaci, což vyústilo v pokles kupní síly obyvatel. Inflace a tržní úrokové sazby by však měly letos s největší pravděpodobností klesat a díky tomu lze očekávat další mírné oživení úvěrů na bydlení," uvedl Vašek. Situace se ve druhé polovině roku podle něj výrazně zlepšila.

Zatímco v prvním čtvrtletí byl objem hypoték 24 miliard, ve druhém 33 miliard, ve třetím 36 miliard a ve čtvrtém pak 45 miliard korun, doplnil místopředseda představenstva Hypoteční banky Miroslav Zetek.

Další nárůst očekává v letošním roce, a to zejména vzhledem k poklesu inflace, snížení úrokových sazeb a zrušení pravidla pro poskytování hypoték. Od ledna už banky nemusí uplatňovat limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu (DTI).

Ve čtvrtém kvartálu minulého roku podle odhadů skupiny ČSOB zlevnily byty v ČR meziročně zhruba o 6,2 procenta a rodinné domy o necelé procento. Vzrostly naopak ceny pozemků, a to o 7,6 procenta. V roce 2024 Zetek očekává další růst cen nemovitostí. Konkrétní hodnoty za čtvrté čtvrtletí ČSOB představí v únoru.

ČSOB Stavební spořitelna od ledna zahájila dotační poradenství k programu Nová zelená úsporám (NZÚ) a od února začne nabízet úvěry na úsporná energetická opatření pro žadatele v dotačním programu NZÚ "Oprav dům po babičce".

"Úroky u úvěrů budou nejvýše polovina sazby ČNB pro nezajištěné úvěry na bydlení, což nyní vychází na přibližně 3,5 procenta. Navíc není potřeba zajištění a doba splácení je až 20 let, což má velmi pozitivní vliv na snížení měsíční splátky," uzavřel člen představenstva ČSOB Stavební spořitelny Ladislav Neuhäuser.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»