Provozuje:
Juris Real Estate

Ochranu spotřebitelů má v tuzemsku nově upravovat tzv. spotřebitelský kodex.

Ochranu spotřebitelů bude v České republice zřejmě upravovat nový spotřebitelský kodex. Návrh zákona schválila vláda, jak vyplývá z výsledků jednání kabinetu.

Ochranu spotřebitelů má v tuzemsku nově upravovat tzv. spotřebitelský kodex.

autor. JURIS REAL

Ochranu spotřebitelů bude v České republice zřejmě upravovat nový spotřebitelský kodex. Návrh zákona schválila vláda, jak vyplývá z výsledků jednání kabinetu.

Dosud práva spotřebitelů upravuje občanský zákoník a zákon o ochraně spotřebitele. Kromě toho v této oblasti existuje mnoho zvláštních předpisů, třeba zákon o spotřebitelském úvěru, zákon o potravinách, zákon o ochraně veřejného zdraví či zákon o poštovních službách.

Nově mají být obecná pravidla ochrany spotřebitele sloučena do jednoho zákona.

Nový zákon má představovat "základní kámen" ochrany spotřebitele v České republice. Má být obecnou (generelní) právní úpravou.

"Ve specifických oblastech ochrany spotřebitelů (například potraviny, spotřebitelský úvěr, zdravotní a hygienické požadavky apod.) by nadále platila zvláštní právní úprava, na niž by bylo v novém zákonu ve vhodných případech odkázáno," uvádí důvodová zpráva k zákonu.

Nový spotřebitelský kodex má podle ministerstva průmyslu a obchodu posílit právní jistotu spotřebitelů i podnikatelů, neboť bude většina práv a povinností soustředěna na jednom místě.

Má také lépe upravovat i nové formy obchodování, jako je obchodování po internetu či prodej digitálního obsahu. Žádný termín, od kdy by měl kodex platit, však MPO neuvádí.

Z občanského zákoníku by se do nového kodexu měla přesunout mimo jiné pravidla pro uplatnění záruky, úprava cestovní smlouvy či finančních služeb, úprava distančních smluv a smluv uzavíraných mimo obchodní prostory či problematika elektronického obchodu.

"Návrh si neklade za cíl a ani není snahou navrhovatele nové právní úpravy v oblasti obecných spotřebitelských práv zasahovat do pravomocí ostatních zainteresovaných resortů. Předpokládá se zachování jejich gesční působnosti k vybrané oblasti spotřebitelského práva a jejich spolupráce na vytvoření sjednocujícího spotřebitelského právního předpisu," uvádí MPO.

Spotřebitelský kodex zavedly v poslední době i některé evropské státy, loni Británie, Belgie a Francie v roce 2014.

Souběžně s revizí spotřebitelského práva se v ČR podle důvodové zprávy počítá s přijetím nového civilního soudního řádu a také bude zpracován samostatný zákon upravující obecně a uceleně problematiku hromadných žalob.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»