Provozuje:
Juris Real Estate

Od příštího roku by se měla zvednout daň z nemovitosti !

Daň z nemovitosti, která je upravená v zákoně č. 338/1992 Sb.,o dani z nemovitosti, by měla podle prvních průzkumů zvednout až zhruba šestina obcí v České republice.

Od příštího roku by se měla zvednout daň z nemovitosti !

Daň z nemovitosti, která je upravená v zákoně č. 338/1992 Sb.,o dani z nemovitosti, by měla podle prvních průzkumů zvednout až zhruba šestina obcí v České republice.

autor. JURIS REAL

Zastupitelstva a rady měst a obcí v těchto dnech diskutují a rozhodují o tom, zda začnou od 1. 1. 2009 vybírat více finančních prostředků na dani z nemovitosti. Zatím to ale vypadá, že tak učiní pouze každá šestá obec v České republice. Tuto možnost jim dala do rukou vláda ČR, která snížila daně z příjmů lidí, a tím i příjmy obcí, které stát z vybraných daní posílá. Obce mohou zvednout daň až na pětinásobek. První město, které oznámilo, že příští rok tuto daň až ztrojnásobí, je východočeská metropole Hradec Králové. O stejném navýšení uvažuje ale např. i Brno nebo Třebíč. Hlavní město, kde je teď daň z nemovitosti nejvyšší, tak mohou krajská nebo okresní města předběhnout. Praha by ale neměla výše uvedenou daň příští rok zvednout. Za byt o 70 m2 odvedou vlastníci bytů v Praze ročně kolem 300 Kč. V Hradci Králové to však může činit až přes 900 Kč.

Velké problémy teď mají obce, městyse a města, ve kterých se postavilo hodně nových bytů a domů. Obce kolem velkých měst totiž trápí, že přibylo nových bytů a domů, obyvatel taky, ale chybějí peníze na dostavbu školek, pozemních komunikací a jejich udržování, vybudování veřejného osvětlení ap. Přitom z nových obyvatel mají užitek jen z části, dosud totiž platí výjimka na daň z nemovitosti prvních patnáct let od kolaudace stavby. Ta by měla padnout již v roce 2010. V této souvislosti si položme otázku, zda takto stát(resp. obce, města) opravdu "podpoří" např. výstavbu nových rodinných domů, rekreačních objektů nebo bytů. V širším slova smyslu se tato reforma samozřejmě nedotkne "pouze" jednotlivých občanů České republiky, ale bude mít dle našeho názoru komplexní dopad i na celé odvětví stavebního průmyslu v ČR. Nové stavby také díky použitým materiálům splňují daleko přísnější normy ohledně bezpečnosti nebo ekologie.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru