Provozuje:
Juris Real Estate

Odkupy pozemků např. v národních parcích nemusí platit.

Všichni totiž zapomněli na právo státu.

Odkupy pozemků např. v národních parcích nemusí platit.

autor. JURIS REAL

Všichni totiž zapomněli na právo státu.

Vlastníkům pozemků v národních parcích, přírodních rezervacích nebo památkách hrozí, že by mohli o majetek přijít. Může se tak stát v případě, že původní vlastník nejprve nenabídl svůj pozemek státu, jak nařizuje zákon o ochraně přírody a krajiny.

Na problém, který se objevil na Šumavě, upozornil deník Mladá fronta Dnes.

Kupní smlouva, díky které získali pozemky na Šumavě, ale i v dalších národních parcích či přírodních rezervacích jejich současní vlastníci, může být neplatná.

Ustanovení § 61 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, stanoví předkupní právo státu. Netýká se zastavěných pozemků, a v současnosti hrozí potíže především těm vlastníkům, kteří pozemky zakoupili v posledních třech letech.

"Předkupní právo státu a financování výkupu pozemků

(1) Vlastníci nezastavěných pozemků ležících mimo sídelní útvary na území národních parků, národních přírodních rezervací, národních přírodních památek a vlastníci pozemků souvisejících s jeskyněmi jsou povinni v případě jejich zamýšleného prodeje přednostně nabídnout tyto pozemky ke koupi orgánu ochrany přírody. Pokud orgán ochrany přírody neprojeví o tyto pozemky do 60 dnů od obdržení nabídky pozemku písemně závazný zájem, mohou vlastníci zamýšlený prodej uskutečnit.

(2) K zajištění výkupu pozemků zvláště chráněných území či významných krajinných prvků do vlastnictví státu lze poskytnout příspěvek ze Státního fondu životního prostředí České republiky."

Že paragraf v zákoně platném bezmála čtvrt století existuje, vyšlo najevo na Šumavě. Správa národního parku na něj poukázala v případě plánovaného developerského projektu na Zhůří u Horské Kvildy.

Dotýká se ale i mnoha dalších lidí, nejenom developerů, ale například i lidí, kteří si v posledních letech na Šumavě na dříve nezastavěných pozemcích zřídili například penzion.

Vlastníci vykupovaných pozemků se shodují, že o povinnosti předchozích majitelů nabídnout pozemky státu neměli ponětí. „Vím, že neznalost zákona neomlouvá, ale kdyby v katastru nemovitostí bylo předkupní právo vyznačeno, bylo by také respektováno,“ sdělila deníku jednatelka realitní společnosti Jiřina Müllerová.

Nakolik vážná je hrozba pří, které by mohly vést i k neplatnosti smluv, není jasné.

Ředitel správy šumavského parku Pavel Hubený řekl, že možnost soudních sporů „není vyloučena“.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»