Provozuje:
Juris Real Estate

Otevřené obchody budou muset dodržovat počet nakupujících na plochu.

V obchodech, které nyní mohou být otevřené, např. v potravinách, bude od středy platit omezení počtu lidí na plochu. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 m2. Vymezená plocha se týká zákazníků, nepočítá se do ní personál.

Otevřené obchody budou muset dodržovat počet nakupujících na plochu.

autor. JURIS REAL, ČTK

V obchodech, které nyní mohou být otevřené, např. v potravinách, bude od středy platit omezení počtu lidí na plochu. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 m2. Vymezená plocha se týká zákazníků, nepočítá se do ní personál.

Včera to schválila vláda, informoval ČTK ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Nařízení je součástí nového protipandemického systému (PES), který v pátek představilo ministerstvo zdravotnictví.

Zástupci maloobchodníků nařízení kritizují, zvýší podle nich riziko nákazy. Vzroste mobilita lidí, hrozí panické nákupy, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Potravinářské řetězce si stěžují na minimum času na přípravu. Někde se obávají zásobovacích nákupů.

Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování platit od třetího stupně pohotovosti. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 m2 provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

Svaz obchodu podle Prouzy vládu opakovaně upozornil na to, že 15 metrů čtverečních je odborně nijak nezdůvodněný limit a způsobí koncentraci lidí před prodejnami.

Navíc zvýší mobilitu zákazníků, kteří se budou mezi prodejnami pohybovat a hledat nejkratší řadu. Vůbec obslouženo kvůli restrikci nebude 20 až 30 procent lidí. Další budou v nákupní špičce čekat až hodinu ve frontě před obchodem.

O plánu uvolňování zástupci vlády podle Havlíčka přibližně týden denně diskutovali se zaměstnavatelskými svazy a podnikatelskými asociacemi. S Hospodářskou komorou a SOCR se podle něj na 15 metrech čtverečních ale neshodli.

Systém podle Havlíčka ale bez problémů funguje např. na Slovensku. Je podle něj pravda, že je provoz náročnější, musí se řešit řízení front, ale díky vzájemné toleranci a disciplinovanosti to tamní obchodníci zvládají v klidu, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Malí prodejci s opatřením podle něj nemají problém, lobbingu u velkých řetězců rozumí, ale požádal i je o toleranci nařízení.

Podle informací ČTK potravinářské řetězce nyní pracují na nalezení provozního řešení pro schválenou restrikci. S jejím zavedením počítaly nejdříve od příštího pondělí.

"Ve spolupráci se SOCR a ministerstvem průmyslu a obchodu řešíme nyní implementační pravidla pro metodiku PES. Chceme využít systém, který jsme pilotovali na našich obchodech a zajistit bezpečné nakupování pro všechny naše zákazníky," konstatoval mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

V České republice od 22. října platí zákaz maloobchodního prodeje. Výjimku mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Obchody mohou mít od pondělí do soboty otevřeno max. do 20:00 hod., o nedělích musí být většina prodejen zavřená.

Do obchodů mohou vstupovat maximálně dva lidé, od ostatních musejí dodržovat dvoumetrový odstup. U vstupu je zákazníkům k dispozici dezinfekce, u nebaleného zboží je doporučováno používání jednorázových rukavic. Prodejci preferují bezhotovostní platbu.

Řetězce: Na přípravu limitu plochy chybí čas,hrozí panické nákupy

Potravinářské řetězce se chystají na omezení plochy na zákazníka, stěžují si na minimum času na přípravu.

Někde se obávají zásobovacích nákupů i toho, že až 50 procent zákazníků nebudou schopni obsloužit. Mohla by tím i vzrůst agresivita mezi lidmi.

Toto zjištění vyplývá z ankety ČTK mezi zástupci obchodních sítí. V obchodech a nákupních centrech bude od středy platit limit 15 m2 na jednoho zákazníka.

Společnost Albert se podle ředitele komunikace Jiřího Marečka začala na opatření připravovat hned poté, co měla signály, že vláda o takovém limitu uvažuje. Udělala analýzy počty zákazníků a velikostí nákupních ploch.

Poptala pracovníky bezpečnostních agentur, aby dokázala posílit jejich přítomnost v prodejnách. Posílit chce také počty pokladních a personálu u obslužných pultů s lahůdkami, aby byli lidé odbavováni co nejrychleji.

"Je důležité poznamenat, že tak zásadní změna chodu prodejen vyžaduje řadu opatření a během jediného dne, navíc svátečního, je mimořádně složité se na ně stovky prodejen připravit. Např. jsme poptali IT vybavení, které samostatně dokáže kontrolovat počty zákazníků. Žádná IT firma ale bohužel není schopna nic podobného instalovat na stovky prodejen během jediného svátečního dne. Uděláme vše pro to, aby obyvatelstvo bylo i nadále bezpečně zásobované potravinami z našich prodejen, tak jako doposud," dodal Mareček.

Schválené opatření bude mít naprosto opačný efekt podle mluvčí společnosti Billa Dany Bratánkové. "Z našich propočtů vyplývá, že při zavedení tohoto opatření nebudeme moci obsloužit až 50 procent našich zákazníků, což bude pravděpodobně znovu způsobovat paniku, chaos a v extrémních případech i nevraživost mezi zákazníky," řekla.

Lidé se podle ní budou chtít také znovu předzásobovat potravinami jako při jarní vlně pandemie. Billa podle Bratánkové omezí počet nákupních vozíků a košíků, aby dosáhla limitu na metry čtvereční. Dodržování nařízení budou koordinovat zaměstnanci bezpečnostních agentur. V případě potíží budou žádat o pomoc policii, uvedla.

Na opatření se připravují také hypermarkety Globus. Detaily mluvčí společnosti Lutfia Volfová neuvedla. Hypermarkety Globus jsou podle ní po hygienické stránce velmi bezpečné obchody, protože jsou svou plochou největší mezi tuzemskými hypermarkety.

"Navíc dodržujeme nadstandardní hygienická opatření a zákazníci u nás ve velké míře nakupují moderními technologiemi, jako jsou skenery a mobilní aplikace," doplnila.

Pravidla pro model uvolňování řeší také společnost Tesco, a to ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a ministerstvem průmyslu. Chce využít systém, který v obchodech testovala, sdělil mluvčí Teska Václav Koukolíček.

Prodejci budou mít od středy také za úkol řídit fronty v prodejnách i před nimi a dohlížet na dodržování dvoumetrových odstupů mezi lidmi.

Na rozdíl od současných pravidel se od středy prodlouží provozní doba obchodů do 21:00 hod., kdy začíná platit zákaz vycházení.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»