Provozuje:
Juris Real Estate

PS pravděpodobně ještě upraví pravidla pro předčasné splacení hypotéky.

Nové pravidlo, které umožní bankám žádat po klientech při předčasném splacení hypotéky až dvě procenta z nesplacené jistiny, by se mohlo uplatňovat u již existujících smluv s fixací úrokových sazeb až po případném novém zafixování úrokové sazby.

PS pravděpodobně ještě upraví pravidla pro předčasné splacení hypotéky.

autor. JURIS REAL, ČTK

Nové pravidlo, které umožní bankám žádat po klientech při předčasném splacení hypotéky až dvě procenta z nesplacené jistiny, by se mohlo uplatňovat u již existujících smluv s fixací úrokových sazeb až po případném novém zafixování úrokové sazby.

Navíc se to bude vztahovat až na ty změny sazby, které nastanou po nabytí účinnosti příslušné změny zákona.

Tuto úpravu doporučil sněmovní rozpočtový výbor ve vládní předloze, která přináší spornou změnu při předčasném splacení hypotečního úvěru.

Vládní předloha má změnit zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a má podporovat spoření na stáří. Sněmovna ji 24. října propustila do třetího čtení. Obsahuje i další změny, např. zavádí tzv. dlouhodobý investiční produkt právě pro spoření na stáří.

Ministr financí Zbyněk Stanjura před poslanci řekl, že rozpočtový výbor přijal doporučení ohledně změny u předčasného splacení hypoték se souhlasem ministerstva.

Pokud se objeví pozměňovací návrhy ohledně úpravy poplatků za předčasné splacení hypoték, je připraven o nich vést diskuzi s cílem nalézt řešení.

Připomněl, že návrh rozšiřuje možnost bezplatného předčasného splacení hypotéky i na rozvody a následné vypořádání společného jmění manželů.

Poslanec Jakub Michálek předložil návrh, který úpravu sankce za předčasné splacení vypouští z předlohy zcela. Chce ale o tomto problému dál diskutovat.

Poslanec Patrik Nacher označil návrh sankce pro klienty přílepkem, tedy změnou nesouvisejícího zákona. Zdůvodnil to tím, že tato změna nemá s projednávaným cílem zákona nic společného. Chtěl celý návrh změn zákonů vrátit k novému projednání do rozpočtového výboru.

Návrh podle předložené podoby umožní bankám žádat po klientovi v případě, že hypotéku splácí za jiných než zákonem vymezených podmínek, poplatek do dvou procent nesplacené jistiny.

Zachovává nicméně dosavadní právo každý rok splatit 25 procent původní jistiny úvěru zdarma za jakýchkoliv podmínek.

Vládní návrh také mění podporu penzijního spoření.

Rozpočtový výbor navrhl rovněž změnit pravidla posuzování spolehlivosti žadatele o spotřebitelský úvěr. Poskytovatel spotřebitelského úvěru musí podle zákona prověřit informace, které mu o sobě poskytl klient. Výbor doporučil, aby poskytovatel při tomto ověřování mohl využít i automatizované modely.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»