Provozuje:
Juris Real Estate

Pařížané se bouří proti návrhu dát do katedrály Notre Dame moderní vitráže.

Při návštěvě opravované vyhořelé katedrály Notre-Dame v Paříži francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden uvedl, že v oknech by se měly objevit moderní vitráže.

Pařížané se bouří proti návrhu dát do katedrály Notre Dame moderní vitráže.

autor. JURIS REAL, ČTK

Při návštěvě opravované vyhořelé katedrály Notre-Dame v Paříži francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden uvedl, že v oknech by se měly objevit moderní vitráže.

Jeho prohlášení okamžitě vyvolalo vlnu pobouření u laické veřejnosti a váhavé reakce odborných kruhů, píše Le Figaro. Pod petici proti záměru nahradit vitráže z 19. století, jejichž autorem je Eugene Viollet-le-Duc, se během tří dnů podepsalo přes 67.000 lidí. "Požár vitráže nepoškodil a jsou historickou památkou stejně jako celá stavba," sdělil v textu provázejícím petici historik umění Didier Rykner z odborného serveru La Tribune de l"Art. Upozorňuje, že nemá výhrady proti moderním vitrážím v případě, že ty původní byly poškozeny, což se ale u katedrály nestalo. O Macronově návrhu píše jako o "vandalství".

Macron chce novými vitrážemi stavbě vtisknout "znak 21. století" a na jejich realizaci má být vypsána umělecká soutěž. Původní vitráže by byly přemístěny a vystaveny v nově vznikajícím muzeu. Za nápadem stojí podle deníku Le Figaro pařížský arcibiskup Laurent Ulrich a Macron s jeho nápadem souhlasil. Podle kritiků záměru ale mají skleněné dekorace smysl jen na původním místě, neboť jsou součástí architektonického záměru.

Světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátily plameny 15. dubna 2019.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»