Provozuje:
Juris Real Estate

Pařížská se poprvé probojovala mezi nejdražší ulice světa podle výše nájemného.

Celkově skončila na 17. příčce a sesadila z této pozice ulici Na Příkopě, která se v žebříčku sestavovaném poradenskou společností Cushman & Wakefield objevovala od roku 2004. Nejdražší ulicí světa je horní část Páté Avenue v New Yorku.

Pařížská se poprvé probojovala mezi nejdražší ulice světa podle výše nájemného.

autor. JURIS REAL, Cushman & Wakefield a ČTK

Celkově skončila na 17. příčce a sesadila z této pozice ulici Na Příkopě, která se v žebříčku sestavovaném poradenskou společností Cushman & Wakefield objevovala od roku 2004. Nejdražší ulicí světa je horní část Páté Avenue v New Yorku.

Cushman & Wakefield vydává každoročně žebříček zemí podle nejvyššího dosahovaného nájemného v nejdražší nákupní ulici. V žebříčku figuruje vždy jen jedna nejdražší ulice z každé země. Nejde tedy o absolutní žebříček nejdražších nákupních ulic světa. „Centrum Prahy se dlouhodobě řadí k nejatraktivnějším a špičkovým světovým nákupním destinacím," konstatoval partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu ze společnosti Cushman & Wakefield Jan Kotrbáček. Upozornil, že Česká republika zůstává v první dvacítce porovnávaných zemí, za Španělskem či Nizozemskem a v rámci střední a východní Evropy nemá konkurenci. Další v žebříčku je až na 29. místě Maďarsko s budapešťskou ulicí Váci. Geograficky nejbližší země se také umístily ve druhé desítce - Rakousko na 11. pozici a Německo na 13.

Nejvyšší roční nájemné v ulici Pařížská činí 2 719 eur (66.200 Kč) za metr čtvereční. Ve vyjádření v místní měně je to zhruba stejně jako před pandemií nemoci covid-19. Meziročně se nájemné zvýšilo o devět procent. Sedmnáctá pozice ve světovém žebříčku je nejvyšším umístěním české ulice od roku 2005, kdy na stejném místě skončila ulice Na Příkopě.

V horní části newyorské Páté Avenue činí roční nájemné 21.076 eur za metr čtvereční. Výše nájmu je tam nyní vyšší o 14 procent než před pandemií. Na druhém místě ve světovém žebříčku skončila hlavní ulice v Hongkongu Tsim Sha Tsui, třetí je milánská Via Montenapoleone. V celkovém srovnání evropských ulic je Pařížská 30. nejdražší ulicí v Evropě. Ulice Na Příkopě skončila v evropském srovnání na 33. příčce s ročním nájemným 2 460 eur za m2. Ve srovnání s dobou před pandemií je to pokles o 14 procent. Obě ulice patří mezi nejdražší ze zemí střední a východní Evropy.

"Právě covidová doba a její důsledky představují klíčový důvod, proč ulice Na Příkopě letos přelomově opustila trůn, který obsazovala permanentně minimálně po dvě desetiletí," komentoval žebříček ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

"Pařížská podává nadprůměrný výkon i v celoevropském měřítku, protože kontinentálně jsou příslušné nájmy podle společnosti Cushman & Wakefield průměrně stále o osm procent níže v porovnání s předcovidovou dobou," doplnil.

Covid „zasadil ránu“ spíše „Příkopům“ než Pařížské, protože ceny nájmů se v prvně jmenované ulici více odvozují od intenzity turistického ruchu a od obecného zájmu o kancelářské prostory, upozornil Kovanda. Jak turistický ruch, tak poptávka po kancelářích v době covidu citelně utrpěly.

Naopak výše nájemného v Pařížské je více odvozeno od toho, jak se daří prémiovým rezidenčním nemovitostem a segmentu luxusního maloobchodu. Rezidenční nemovitosti za pandemie zaznamenaly nebývalý rozkvět a luxusní značky nakonec pandemie nezasáhla jako běžný maloobchod, uzavřel Kovanda.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»