Provozuje:
Juris Real Estate

Pavel s poradci v čele s Kyselou zhodnotil výběr ústavních soudců.

Pavel s poradci zhodnotil dosavadní postup při výběru kandidátů na ú. soudce. Panel zároveň obdržel úkoly do dalších týdnů a měsíců. Uvedl to ústavní právník Jan Kysela. Kritici panelu vyčítají, že předložené kandidáty např. důsledněji neprověřil.

Pavel s poradci v čele s Kyselou zhodnotil výběr ústavních soudců.

autor. JURIS REAL, ČTK

Pavel s poradci zhodnotil dosavadní postup při výběru kandidátů na ú. soudce. Panel zároveň obdržel úkoly do dalších týdnů a měsíců. Uvedl to ústavní právník Jan Kysela. Kritici panelu vyčítají, že předložené kandidáty např. důsledněji neprověřil.

Kysela uvedl, že schůzka byla strategická. „Jednak bilance dosavadního postupu, jednak výhledy pro příští období. Jaké typy osobností hledat se zřetelem k tomu, kdo na Ústavním soudu už je, respektive by měl být (profese, specializace atd.),“ poznamenal. Na základě toho panel od prezidenta obdržel zadání, co má v dalších týdnech a měsících dělat.

Způsob práce poradního panelu v minulosti otevřeně kritizovala například Česká advokátní komora nebo místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Kritéria panelu pro výběr ústavních soudců známá nejsou a rozhodnutí, koho prezidentovi doporučí a koho naopak nikoliv, nejsou odůvodňována.

Na konci října Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. U Ústavního soudu je nyní jedno místo z 15 prázdné, neboť Senátem neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Přesně za měsíc pak skončí mandát Radovanu Suchánkovi.

Prezident dosud jmenoval ústavními soudci pět svých nominantů: soudce Josefa Baxu, který se stal předsedou soudu, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou, profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou a ústavního právníka Jana Wintra. Nominace se v srpnu vzdal místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr kvůli mediálnímu tlaku ohledně předlistopadového působení v justici.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»