Provozuje:
Juris Real Estate

Plán proti vzniku ghett i jednání o výkupu vepřína v Letech

Strategii boje proti vzniku ghett, plán pro srovnání podílu žen a mužů na rozhodování či doporučení k ochraně dětí letos do svého odchodu z funkce vládě předložil bývalý ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier.

Plán proti vzniku ghett i jednání o výkupu vepřína v Letech

autor. JURIS REAL

Strategii boje proti vzniku ghett, plán pro srovnání podílu žen a mužů na rozhodování či doporučení k ochraně dětí letos do svého odchodu z funkce vládě předložil bývalý ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier.

Na posledních deset měsíců do voleb ho v ministerském křesle vystřídal stranický kolega, poslanec Jan Chvojka.

Dienstbierovu týmu se letos podařilo posunout i jednání o případném výkupu vepřína v Letech u Písku, kde stával protektorátní sběrný tábor pro Romy.

Plánovaný zákon o sociálním podnikání se ale ani letos nedokončil.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se pro výměnu ministrů rozhodl po krajských volbách, v nichž sociální demokraté ztratili.

Chvojka konstatoval, že by chtěl mnoho věcí dělat jinak než jeho předchůdce. Konkrétnější ale nebyl.

Od předsedy vlády dostal za úkol soustředit se třeba na opatření ke zvýšení zaměstnanosti lidí z ghett.

Na zlepšení zaměstnávání se zaměřuje i strategie boje proti sociálnímu vyloučení, kterou vláda schválila v únoru. Dokument se týká i vzdělávání či bydlení.

Podle něj by se do konce roku 2020 mělo do běžných bytů z ubytoven přestěhovat na 6 000 lidí. Déle něž měsíc by pak v nestandardním bydlení nemělo bydlet žádné dítě.

Tzv.vyloučených lokalit v České republice přibývá. Podle analýzy v nich žilo až 115.000 lidí, v roce 2006 to bylo 80.000 osob. Situaci by měly pomoci řešit projekty za evropské peníze.

Sedm desítek měst a obcí by na ně mohlo v příštích letech získat miliardy korun. Tok financí má koordinovat vládní agentura pro sociální začleňování, která pod ministra pro lidská práva spadá.

Kabinet letos schválil i plán ke srovnání podílu žen a mužů na rozhodování.

Po letech se letos přiblížilo případné odkoupení vepřína v Letech u Písku, který stojí v místech protektorátního romského koncentračního tábora.

Ministerstvo kultury má nyní zajistit posudek s oceněním velkovýkrmny. Dienstbier řekl, že doufá v to, že jeho nástupce dotáhne věc do konce.

Bývalý ministr přišel na jaře také s novelou o registrovaném partnerství, přestože se vláda původně tématu vůbec v tomto volebním období věnovat nechtěla. Norma má partnerům umožnit osvojit si potomka svého protějšku.

Další zpoždění letos nabral zákon o sociálním podnikání, který měla vláda dostat už před rokem. Dienstbierův tým předal Legislativní radě vlády na jaře jen takzvaný věcný záměr zákona, legislativci ho vrátili k přepracování. Norma zatím hotova není.

Ministr pro lidská práva předsedá také vládním radám a výborům pro menšiny, lidská práva či postižené.

Exministr Dienstbier kabinetu předložil řadu podnětů, které se týkaly zákazu posílat malé děti do ústavů, zlepšení zaměstnávání vězňů či přístupu k migrantům.

Dienstbierovým tématem byl vedle lidských práv i boj proti korupci.

Vládě dal například návrh zákona o ochraně oznamovatelů. Lídr vládního hnutí ANO Andrej Babiš s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) záhy připravili vlastní návrh, Dienstbier podle nich svou předlohu nedokončil včas. Exministr pak reagoval tak, že by si koaliční partneři neměli dělat schválnosti. Babiš si stěžoval i na Dienstbierovo vedení legislativní rady. Podle něj ji Dienstbier politizoval. Ten zdůraznil, že v radě jsou právní experti a akademici. Rada řadu návrhů norem vracela k přepracování.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»