Provozuje:
Juris Real Estate

Pravoslavná církev opravuje kostel v Ústí.

Zájem o bohoslužby se zvýšil.

Pravoslavná církev opravuje kostel v Ústí.

autor. JURIS REAL, ČTK

Zájem o bohoslužby se zvýšil.

Pravoslavná církev opravuje kostel svatého Mikuláše v Ústí nad Labem. Na rekonstrukci vyhlásila církev sbírku, část pokryly dotace. Zatím si obnova vyžádala několik milionů korun, další peníze budou potřeba na opravu věže a vnějších omítek. Po začátku války na Ukrajině se s příchodem uprchlíků zvýšil zájem o bohoslužby asi o 30 až 40 procent. ČTK tyto informace sdělil představený chrámu Pavel Hempel.

Církevní obec je součástí eparchie Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Do kostela docházejí Ukrajinci, Rusové, Kazaši, Rumuni a další. Dojíždějí i ze vzdálenějších měst, jako jsou Děčín, Krupka či Teplice. Bohoslužby jsou v církevní slovanštině a cizinci podle Hempela řeči rozumí.

V některých městech jsou nicméně kázání v češtině, což jim nevyhovuje, a proto jezdí do Ústí, uvedl. Problémy kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu Hempel nezaznamenal.

Původně pravoslavná církev v Ústí nad Labem využívala kostel svatého Vojtěcha v centru města. Prostory byly po čase nedostatečné. "Hledali jsme jiné a nakonec jsme u katolíků vyprosili tenhle kostel, který nám darovali," řekl Hempel.

Stavba byla ve špatném stavu, roky totiž sloužila jiným účelům, než pro které byla postavena. Byl v ní třeba sklad a truhlárna. "Spoustu práce udělali lidé svépomocí. Peníze nám jednak dalo pražské biskupství a jednak jedeme na dotace plus na sbírku a na privátní dary," popsal financování arciděkan. Jedním z největších dárců je podle Hempela pražský arcibiskup pravoslavné církve Michal Dandár.

Kostel se opravuje asi tři roky. Začalo se vyklízením a opravou zdi kolem stavby, kde byl také hřbitov. Opravená je i střecha a interiér. Venku je nová márnice, před opravou to byly jen obvodové zdi. Kolem budovy jsou i nové kamenné cesty.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»