Provozuje:
Juris Real Estate

Právovárečníci prohráli justiční kauzu o pozemky a ochranné známky s Prazdrojem.

Právovárečné měšťanstvo v Plzni, které se soudí s Plzeňským Prazdrojem o pozemky v Plzni a v Praze a dále o ochranné známky, prohrálo jeden ze tří soudních sporů, který vede.

Právovárečníci prohráli justiční kauzu o pozemky a ochranné známky s Prazdrojem.

autor. JURIS REAL

Právovárečné měšťanstvo v Plzni, které se soudí s Plzeňským Prazdrojem o pozemky v Plzni a v Praze a dále o ochranné známky, prohrálo jeden ze tří soudních sporů, který vede.

Pražský městský soud jim minulý týden v pondělí neuznal nárok na ochranné známky Prazdroje.

Podle předsedy měšťanstva Karla Svobody se jednalo o sedm známek včetně značek Pilsner Urquell, Prazdroj a Pilsner Bier. Spolek se odvolá. Pokud neuspěje u českých soudů, obrátí se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Měšťanstvo, které v roce 1842 vybudovalo bývalý Měšťanský pivovar, dnes součást Prazdroje, vede spory o známky a o významnou část nemovitostí, které pivovar užívá. Hodnota nárokovaného majetku se pohybuje kolem jedné miliardy eur (asi 25,6 miliardy korun). Prazdroj s právními nároky dlouhodobě nesouhlasí. Tvrdí, že byly v minulosti uspokojeny, a aktivitu považuje za spekulativní. Právovárečné měšťanstvo v Plzni je nejstarší stavovskou korporací v Čechách a tvoří ho vlastníci 250 právovárečných domů v Plzni. „Jakmile obdržíme písemné vyhotovení rozsudku, hned se odvoláme k Vrchnímu soudu v Praze. Na odvolání máme patnáct dní,“ konstatoval Svoboda. Spor rozhodoval Městský soud v Praze, který je určen k posuzování žalob o ochranné známky. Právovárečníci se soudí s Plzeňským Prazdrojem o domy a pozemky. Měšťanstvo čeká především na rozhodnutí Ústavního soudu v kauze jeho nároku na pozemky v metropoli, které patří ministerstvu vnitra. Nejvyšší soud zamítl dovolání s odůvodněním, že nález Ústavního soudu zakazuje obcházení restitučních předpisů. „Existují ale desítky judikátů, že osoby, které nemohou uplatnit restituční předpisy, mohou žalovat v občanskoprávním řízení. Oni nám to ale nechtějí povolit,“ uvedl Svoboda. Z tohoto důvodu právovárečníci v červenci podali ústavní stížnost, která bude podle něj ve všech sporech zásadní. „A dokud se nerozhodne, budou vše městské soudy zamítat,“ řekl. Nároky na smíchovské pozemky jsou přitom první kauzou, kterou právovárečníci začali. „Nejprve soudy zpochybňovaly naši existenci. Až v roce 2013 Nejvyšší soud rozhodl, že vůbec existujeme,“ uvedl Svoboda. Posléze soudy nároky zamítaly s odkazem na nemožnost obcházet restituční předpisy, což je pro soudy podle Svobody nejsnazší cesta, jak nároky zamítnout.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»