Provozuje:
Juris Real Estate

Přece jen mají aukce nemovitostí budoucnost.

V internetové aukci kupující vyšší nabídky vidí a reaguje na ně. Spekulace o ceně jsou tak průhlednější než u běžného prodeje.

Přece jen mají aukce nemovitostí budoucnost.

V internetové aukci kupující vyšší nabídky vidí a reaguje na ně. Spekulace o ceně jsou tak průhlednější než u běžného prodeje.

autor. JURIS REAL

Vážení čtenáři, včera naše redakce přinesla zajímavý článek Vladimíra Kalába, který pojednával o první aukci nových bytů velkých developerských společností dne 16. prosince 2009 a o její neúspěšnosti a jenž podtrhoval náš skeptický názor na prodej nemovitostí prostřednictvím aukcí.

Dnes vám přinášíme opačný názor erudovaného odborníka Josefa Šinágla, ředitele realitní společnosti MEXX Reality, uveřejněného v rozhovoru s D. Novotnou v týdeníku Sedmička (citováno dne 28. ledna 2010) na str. 17, který nese název Elektronické aukce cílí na starší byty, což pokládáme z naší strany za férové, a to i přes skutečnost, že je v tomto článku pojednáváno především o starších bytech a rovněž tak i o aukcích v elektronické (pozn. internetové) formě.

Každý účastník elektronické aukce nemovitostí jasně vidí, zda byla podána vyšší nabídka. Podle ředitele realitní společnosti MEXX Reality Josefa Šinágla je to jen jedna z výhod tohoto prodeje.

Proč se u aukcí liší minimální podání a nejnižší požadovaná cena prodávajícího?

Minimální podání slouží jako startovací částka, na základě které se vytvoří zájem o nabízenou nemovitost. Stejně jako v dražbě pak zájemci začnou své nabídky navyšovat. Za minimální požadovanou cenu je stávající majitel ochotný nemovitost prodat a na základě podepsané smlouvy s námi má i povinnost při dosažení minimální požadované ceny podepsat kupní smlouvu.

Musí se předem platit kauce ?

Ano, jistiny se odvíjejí od hodnoty prodávané nemovitosti. Standardně se pohybují od pěti do deseti procent z minimální požadované částky.

Nabízíte komerční budovy i rezidence. Co bude převažovat ?

Zpočátku bude určitě největší zájem o prodej rodinných domů a pozemků. Chceme aukce posunout i do oblasti bytů.

Proč předpokládáte zájem u rodinných domů ?

Vycházíme-li ze zkušeností s dražbami, tak jsou rodinné domy nejčastěji draženými nemovitostmi.

Máte na mysli dobrovolné dražby majetku lidí ve finanční tísni ?

Přesně tak, V případě, který uvádíte, se častěji jedná o formu nedobrovolného prodeje, kde se spíš než aukce používá dražba. Mám-li dlužníka a jako věřitel možnost využít nedobrovolnou dražbu jeho majetku, tak nemovitost bývá nejčastěji draženým majetkem.

Nakolik jsou pro vás elektronické aukce reklamním tahem ?

V měřítku, jaké plánujeme, je tady nikdo nedělá. V elektronických aukcích vidíme budoucnost, protože nabízejí velkou úsporu času. Jsme vybaveni na to, že kromě fyzické prohlídky nemovitosti, pokud o ní má klient zájem, si může vše vybavit ze svého počítače.

Je ta výhoda rozhodující ?

Je to jedna z přidaných hodnot. Další výhodou je, že si klient může vyzkoušet cenu nemovitosti. Ve většině případů standardního prodeje je odkázán buď na tržní odhad odhadce, nebo realitního makléře. V případě internetové aukce sám vidí, jak trh na konkrétní nemovitost reaguje. Podle výsledku se může rozhodnout, zda s prodejem třeba vyčká.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»