Provozuje:
Juris Real Estate

Před deseti lety nabyl účinnosti nový občanský zákoník.

Nový občanský zákoník, který nabyl účinnosti před deseti lety, 1. ledna 2014, rekodifikoval české soukromé právo a nahradil předchozí, mnohokrát novelizovaný občanský zákoník z roku 1964 a další zákony.

Před deseti lety nabyl účinnosti nový občanský zákoník.

autor. JURIS REAL, Česká justice a ČTK

Nový občanský zákoník, který nabyl účinnosti před deseti lety, 1. ledna 2014, rekodifikoval české soukromé právo a nahradil předchozí, mnohokrát novelizovaný občanský zákoník z roku 1964 a další zákony.

Nový zákoník byl přijat parlamentem a vyhlášen ve Sbírce zákonů pod číslem 89/2012 Sb.

Právní norma upravila širokou škálu situací z občanského života. Zákoník zrušil možnost zbavit člověka svéprávnosti, rozšířil okruh osob dědících tzv. ze zákona, zavedl možnost osvojení zletilé osoby, ukončil stav, kdy bylo zvíře v právním slova smyslu věcí nebo znemožnil, aby vlastník stavby nebyl zároveň vlastníkem pozemku.

Základním ideovým zdrojem normy byl návrh československého občanského zákoníku z roku 1937, který však v důsledku událostí po mnichovské dohodě nebyl přijat. Autoři se ale inspirovali i obdobnými kodexy z Německa, Švýcarska, Rakouska, Itálie a Nizozemska. Nový občanský zákoník začal být připravován v roce 2000 na základě rozhodnutí ministra spravedlnosti Otakara Motejla, který jeho přípravou pověřil Karla Eliáše z Právnické fakulty ZČU v Plzni a Michaelu Zuklínovou z Právnické fakulty UK v Praze, která měla na starosti partii věnovanou rodinnému právu. Věcný záměr vláda schválila v dubnu 2001.

Od roku 2014 byl zákoník již několikrát novelizován. Aktuálně je ve Sněmovně novela občanského zákoníku o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Nejvíce zaměstnanců justice bude ve středu stávkovat na okresních soudech.

Vyplývá to z reakce předsedů krajských soudů, které Česká justice oslovila. Celkový počet stávkujících se bude blížit zhruba 90 procentům lidí. Více»

Pojišťovny odhadují škody na plodinách po jarních mrazech na stovky mil. korun.

Pojišťovny odhadují pojištěné škody na zemědělských plodinách po nočních mrazech, které zasáhly zemi koncem dubna, na stovky milionů korun. Nejvíce se jich týká ovoce, následuje víno a jahody. Více»

Stávka justičního personálu uzavře podatelny soudů.

Ministr Blažek svolává jednání. Více»

Úroda jahod na plantáži u Holešova je velmi dobrá.

Jarní mrazy ovoce nepoškodily. Více»

OC Opatovská nově ve správě Cushman and Wakefield.

Realitněporadenská společnost Cushman & Wakefield OC Opatovská na Praze 4, jehož vlastníkem je společnost Conseq realitní fond, významný hráč na českém kapitálovém trhu. Více»

Všechny články a aktuality »»