Provozuje:
Juris Real Estate

Předžalobní upomínky k úhradě dluhu budou u vymáhání pohledávek podmínkou.

Dlužníci tak dostanou větší šanci.

Tzv. předžalobní upomínky, resp. výzvy k úhradě či urgence k zaplacení dluhu se stanou u vymáhání pohledávek nutností.

Dlužníci tak dostanou větší šanci.

autor. JURIS REAL

Dlužník by měl vědět, že někde nezaplatil.

Osmiletá Nikolka měří necelý metr. Se školní taškou na zádech a s maminkou po boku nastoupila do pražské tramvaje. Dvoumetrový revizor shlédl dolů na drobnou školačku, a že chce potvrzení o tom, že je osmiletá. Maminka vytáhla svou občanku a ukazuje v ní datum narození dcery. Revizor zakroutil hlavou, že dítě musí mít doklad se svým věkem a fotografií. Maminka nakonec zaplatila pokutu za to, že její dcerka jela zadarmo, když smí jezdit zadarmo. Proti tupé byrokracii zmíněné mamince připravovaná vyhláška o změnách odměn advokátů a exekutorů nepomůže, tisícům dlužníkům však ano. Vyhláška, která má platit od 1. března, má totiž vymahačům uložit povinnost informovat dlužníka, že někde nezaplatil. Na neinformovanost doplatil šedesátiletý pražský živnostník Rudolf K. Podnikání mu zkrachovalo a ve shonu, spojeném s likvidací firmy a s hledáním jiného zdroje obživy, zapomněl zaplatit posledních 600 korun zrušené pojistky. Pojišťovna jej k zaplacení vyzvala SMS na číslo mobilu, které uvedl kdysi do smlouvy. Ten mu však ukradli a nové číslo pojišťovně nenahlásil. Na SMS tedy nemohl reagovat a pojišťovna pohledávku předala vymahačům. Vyděsil se, když od soudu dostal výzvu k zaplacení sedmi tisíc korun s pohrůžkou exekuce. Podle návrhu vyhlášky už tohle nebude možné, věřitelé budou mít povinnost zaslat dlužníkovi na jeho poslední známou adresu takzvanou předžalobní výzvu. Každý by tak měl vědět, že někde nezaplatil. Nejvíce je neinformovanost patrná při vymáhání poplatků za pobyt v nemocnici. Stovkám lidí žádná výzva k zaplacení nepřišla a hned dostali soudní platební rozkazy na zaplacení sedmi až osmi tisíc korun. "Naše kancelář všem dlužníkům předžalobní výzvy posílá, lidé je ale neberou vážně. Reaguje tak jeden člověk z deseti," připomněl advokát Filip Rejlek z táborské advokátní kanceláře Dvořák. Další pomocí dlužníkům má být povinnost věřitelů slučovat více pohledávek za stejným dlužníkem do jediné. Dosud se v praxi stávalo, že člověka přistihli v tramvaji při jízdě na černo čtyřikrát a vymahači po něm vymáhali čtyři pokuty, každou doprovázenou náhradou nákladů řízení 4 500 korun. Nově by se pokuty za tyto jízdy na černo sečetly do jediné, vyšší pohledávky. To by vzbudilo i zájem vymahačů. Podle nové vyhlášky totiž na menších pohledávkách nic nevydělají, kdežto u větších dluhů vyhláška ponechává i vyšší náhrady nákladů vymáhání. "Naprosto souhlasíme se snížením nákladů právního zastoupení u dluhů do jednoho tisíce korun. U pohledávek nad tisíc korun však může snížení nákladů způsobit růst počtu dlužníků a následně zdražení produktů a služeb věřitelů," uvedl Kamil Kavka, jednatel inkasní společnosti M.B.A. Finance (Kaláb, Vl. Dlužník by měl vědět, že někde nezaplatil. Lidové noviny-příloha Peníze & Byznys, dne 27. 1. 2012, s. 15.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»