Provozuje:
Juris Real Estate

Přes 80 procent Čechů nemá vyřešené, co se stane s majetkem v případě úmrtí.

Přes 80 procent Čechů nemá vyřešené, co se stane s jejich majetkem nebo majetkem blízkých v případě úmrtí. Takřka polovina občanů to ale chce v dohledné době změnit.

Přes 80 procent Čechů nemá vyřešené, co se stane s majetkem v případě úmrtí.

autor. JURIS REAL, ČTK

Přes 80 procent Čechů nemá vyřešené, co se stane s jejich majetkem nebo majetkem blízkých v případě úmrtí. Takřka polovina občanů to ale chce v dohledné době změnit.

Toto zjištění vyplývá z nezávislého empirického šetření, které počátkem října realizovala agentura Ipsos mezi 500 respondenty.

Co je třeba v případě skonu rodinného příslušníka udělat s bankovním účtem, aby k němu měli pozůstalí přístup, ví 30 procent dotázaných.

Osobní zkušenost s dědictvím má 65 procent Čechů. Třetina z nich přitom vnímá dědictví pozitivně.

Nejčastěji zdědili majetek, a to v 67 procentech případů, i dluhy, což uvedlo šest procent oslovených.

Dědictví jako téma pro rodinnou diskusi přiznalo 35 procent respondentů. Zároveň 54 procent jich na téma dědictví v rodině dosud nehovořilo a hovořit nechce. Desetina otázky spojené s dědictvím chtěla konzultovat s odborníkem.

"Z našich hloubkových rozhovorů s klienty víme, že v případě úmrtí člena rodiny je nejvíce stresové se nečekaně ocitnout bez prostředků a přístupu ke společnému účtu. Přitom by stačilo se svým bankovním poradcem správně nastavit disponentská práva k účtu," informovala manažerka finančního zdraví a zákaznické zkušenosti v České spořitelně Monika Hrubá.

Otázky ohledně dědictví Češi nejraději probírají v rodině nebo s rodinnými přáteli. Dělá to takto 61 procent dotázaných. S právníkem či notářem se radí 48 procent.

Šest z deseti respondentů uvedlo, že buď ví, nebo si myslí, že ví, jak by měli postupovat s vyřizováním dědictví.

"Jen 13 procent dotázaných si je jistých, jak se změní nastavení bankovních produktů v případě úmrtí vlastníka nebo spoluvlastníka bankovního produktu. Necelá polovina má sice nějaké tušení, co se bankovními produkty bude v případě úmrtí dít, ale 39 procent si buď není jisto, nebo netuší vůbec,” doplnila Hrubá.

Zpřístupněním účtu v případě úmrtí jeho vlastníka se zabývalo 16 procent Čechů. Současně téměř polovina občanů by se ráda dozvěděla víc informací, co přesně udělat, aby se pozůstalí dostali bez problému k účtu zesnulého majitele.

"Klientům doporučujeme si na účtu nastavit disponenta. Tím zajistí, že se rodinní blízcí neocitnou náhle bez peněz," doplnila a uzavřela Hrubá.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»