Provozuje:
Juris Real Estate

Při nabídkách levnějších energií prodejci často klamou spotřebitele.

Toto zjištění vyplývá z celostátní kontrolní akce, kterou od loňského května do října provedla Česká obchodní inspekce (ČOI). Inspektoři celkem provedli 18 kontrol, porušení právních předpisů zjistili při 15 z nich.

Při nabídkách levnějších energií prodejci často klamou spotřebitele.

autor. JURIS REAL

Toto zjištění vyplývá z celostátní kontrolní akce, kterou od loňského května do října provedla Česká obchodní inspekce (ČOI). Inspektoři celkem provedli 18 kontrol, porušení právních předpisů zjistili při 15 z nich.

"Po omezení "klasických" předváděcích prodejních akcí se problematika nekalých obchodních praktik přenesla na trh s energiemi, respektive trh zprostředkovatelů uzavírání smluv o dodávkách energií. Zpravidla je takové jednání zacíleno na potenciálně zranitelné skupiny spotřebitelů, a to jsou zejména senioři," uvedl předseda inspekce Mojmír Bezecný. Porušení zákona o ochraně spotřebitele bylo podle ČOI při kontrolách zjištěno ve 27 případech, u některých zjištění byl zákon porušen z více hledisek. V devíti případech použili obchodníci při nabídce a prodeji klamavou obchodní praktiku - obsahovala věcně nesprávnou informaci. V pěti případech nebyly uvedeny podstatné informace, které spotřebitel potřebuje pro rozhodnutí ohledně koupě. Taktéž v pěti případech neinformoval prodávající spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

Se všemi kontrolovanými firmami, které se dopustily porušení zákona, vede nyní inspekce správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty. "Nejlepší cesta, jak skutečně ušetřit za energie, je odmítat tyto podomní nabídky "aukcí" a nabídek "výběru levnějšího dodavatele energie". Doporučujeme využít oficiální on-line porovnávače cen energií, např. na stránkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a následně oslovit přímo konkrétního dodavatele energií vlastní cestou bez zprostředkovatele," dodala inspekce.

ERÚ loni v květnu představil nový etický kodex obchodníka s elektřinou nebo plynem. Uvedl tehdy, že jím chce motivovat dodavatele k sestavení vlastního kodexu, který bude ze vzoru úřadu vycházet. Spotřebitelům vzor nabízí výčet bodů, na které se mají při jednání s dodavateli soustředit. Mezi základní etické principy dodavatelů podle kodexu patří např. to, že na počátku osobního nebo telefonického jednání poskytnou spotřebiteli bez vyzvání pravdivé informace o účelu jeho kontaktování, neobtěžují ho a nečiní na něj nátlak při nabízení služeb, nebo že nenabízí klientům výhody, jejichž poskytnutí nemohou zaručit. Vlastní kodexy podle vzoru úřadu upravila řada firem, včetně největšího dodavatele elektřiny, kterým je ČEZ. Na začátku ledna učinila podobný krok např. Bohemia Energy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»