Provozuje:
Juris Real Estate

Přibývají prý dluhy kvůli špatným a chybným kontaktním údajům.

Přibývají dluhy, které nevznikly kvůli nedostatku financí, nýbrž jako důsledek chybných kontaktních údajů, takže dlužníci o dluhu nevěděli.

Přibývají prý dluhy kvůli špatným a chybným kontaktním údajům.

autor. JURIS REAL

Přibývají dluhy, které nevznikly kvůli nedostatku financí, nýbrž jako důsledek chybných kontaktních údajů, takže dlužníci o dluhu nevěděli.

Podle statistiky společnosti M.B.A. Finance, která spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telekomunikačních a energetických firem, přes 30 procent pohledávek dlužníci nespláceli právě proto, že o nich nevěděli. Jejich podíl za dva roky narostl o více než deset procentních bodů. Jak vyplývá z šetření M.B.A. Finance, třetina případů, které dostanou od věřitelů do správy, nemá platné kontaktní údaje. "Nejčastěji jsou to dluhy za energie, nebo telekomunikační a datové služby. U těchto komodit je to až čtvrtina pohledávek, které vznikly v důsledku nedbalosti, protože spotřebitelé přešli k jinému dodavateli, nebo je neinformovali o změně telefonu či adresy. Když jim vznikly nesplacené dluhy, spotřebitelé se o nich nedozvěděli, a tedy je neřešili," uvedl provozní ředitel M.B.A. Finance Jakub Zetek. Ten dodal, že je běžné, že k jednomu jménu je uvedeno několik telefonních čísel a e-mailových adres, na kterých na upomínky nikdo nereaguje. Dlužníci komunikují z účtů, které jsou v anonymním tvaru. Často sice mají oficiální adresu pro dodavatele a úřady ve tvaru jméno.příjmení@doména, ale vůbec ji nekontrolují.

"Ať lidé mají více e-mailů na nákupy a komunikaci s přáteli. Ale jeden formální by měli mít na opravdu důležité věci. Takovou funkci ideálně splňuje datová schránka. Pro styk s úřady je zdarma, má váhu elektronického podpisu a je přístupná po internetu kdekoliv a kdykoliv," doporučil Zetek. Když se operátorům konečně podaří neplatiče kontaktovat, často je již dluh navýšený o penále a úroky z prodlení. Lidé by neměli zapomínat ani na oznamování přechodných pobytů, delší vycestování do ciziny, nebo hospitalizaci. Jen málokdo v takových případech informuje svého telefonního operátora, dodavatele energií, vody, pojišťovnu či obchodní banku. A pakliže nastane problém, např. s chybně odeslanou platbou, věřitel pak zasílá upomínky marně a zbytečně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»