Provozuje:
Juris Real Estate

Příčinou nerůstu české ekonomiky je i provázanost s německou.

Příčiny současného špatného výkonu české ekonomiky jsou např. její provázanost s ekonomikou Německou, struktura hospodářství, zaostávání infrastruktury a rostoucí výdaje státu.

Příčinou nerůstu české ekonomiky je i provázanost s německou.

autor. JURIS REAL, ČTK

Příčiny současného špatného výkonu české ekonomiky jsou např. její provázanost s ekonomikou Německou, struktura hospodářství, zaostávání infrastruktury a rostoucí výdaje státu.

Problémem jsou i dotace za pouhou existenci, míní bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer, který je nyní hlavním ekonomem Generali CEE Holding. Řekl to serveru Lidovky.cz. Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 0,5 procenta. Singer upozornil, že Česká republika má mezi evropskými zeměmi jeden z nejhorších výkonů ekonomiky od začátku epidemie covidu. "Určitě nás nebrzdí přílišná restriktivnost fiskální politiky, když to řeknu laskavě. Protože přitápíme pod kotlem deficitu až hrozivě. Z toho plyne, že je to strukturální problém ekonomiky a je třeba se začít bavit o tom, kde jsme si ho vyrobili a proč," řekl.

Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 215,4 miliardy korun z květnových 271,4 miliardy korun. Jde tak o druhý nejhlubší pololetní deficit od vzniku Česka po výsledku roku 2021.

Podle Singera ČR škodí provázanost s Německem, které zraňuje samo sebe přechodem na elektromobilitu a politikou Green Dealu. "Druhým podezřelým je struktura české ekonomiky. Byli jsme hodně navázaní na turistiku a ta se zatím vrací pomalu. Další příspěvek k nerůstu: umím si představit, že neměříme ekonomickou aktivitu přesně, protože jsme slavně zrušili elektronickou evidenci tržeb," poznamenal Singer, podle kterého mnozí prodejci rázem přestali používat platební terminály a vyžadují platby v hotovosti. Vadí mu i setrvalé zaostávání infrastruktury, sousední Polsko i Slovensko podle něj dokázaly silnice a infrastrukturu rychle a efektivně postavit. Poukázal rovněž na rostoucí výdaje státu. "Posledním dílem do skládačky nerůstu je, že jsme se dostali do stavu, kdy chce každý něco brát, něco dostávat. Každý je hysterický, když by to dostat neměl, přestože se ho to vlastně netýká. Zářnou ilustrací toho je debata o zpoplatnění předčasného splacení hypoték," uvedl.

Jestliže se chce česká ekonomika posunout, musí se podle Singera začít "řezat" do toho, že někdo dostává peníze za to, že existuje. "Musíme začít dotovat akci. Existenci začal dotovat covid. Kurzarbeit dotoval existenci pracovních míst, také živnostník byl dotován, a to proto, že existoval," podotkl. Pakliže nepřijdou masivní dodatečné příjmy z daně z neočekávaných zisků (tzv. windfall tax) a dalších titulů, bude se Singerovi zdát, že ČR ztrácí schopnost státní rozpočet ovládat. Jako součást problému ale vidí i výdaje. "I tato vláda pravého středu navyšovala výdaje v době, kdy už bylo jasné, že to není správná cesta. A k tomu si člověk není jistý, zda ministerstvo financí ví, kolik peněz přijde. Finance si namalovaly příjmy z WTF od bank na úrovni přes 30 miliard korun a budou z toho mít tak miliardu, dvě. A to je problém. Nevím. Uvidíme," dodal a uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»